Gebakken makreel met stamppot van postelein, venkel en citroen
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gebakken makreel met stamppot van postelein, venkel en citroen

Gebakken makreel met stamppot van postelein, venkel en citroen

Vandaag maak je een zomerse stamppot met postelein; een lichtzure bladgroente die tegenwicht biedt aan de volle smaak van de vers gebakken makreel. De venkel die je erbij serveert geeft het gerecht extra frisheid. Een spannende variatie op de Hollandse stamppot!

Labels:
Caloriebewust
Kook mij eerst
Allergenen :
Vis
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd35 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

250 gram

Kruimige aardappelen

½ stuk(s)

Sjalot

100 gram

Venkel

50 gram

Postelein

¼ stuk(s)

Citroen

1 stuk(s)

Verse makreelfilet met huid

(Bevat Vis)

Zelf toevoegen

¼ el

Roomboter

(Bevat Melk (inclusief lactose))

½ el

Zonnebloemolie

naar smaak

Melk

(Bevat Melk (inclusief lactose))

1 tl

Mosterd

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2544 kJ
Energie (kcal)608 kcal
Vetten31 g
waarvan verzadigd7 g
Koolhydraten52 g
waarvan suikers5.9 g
Vezels9 g
Eiwitten25 g
Zout0.8 g

Instructies

Aardappelen koken
1

Schil of was de aardappelen (challenger) grondig en snijd in grove stukken. Zorg dat de aardappelen net onder water staan in een pan met deksel, breng afgedekt aan de kook en kook de aardappelen in 12 - 15 minuten gaar. Giet daarna af, bewaar een beetje kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.

Groenten snijden
2

Snipper ondertussen de sjalot fijn. Halveer de venkel, snijd in kwarten en verwijder de harde kern. Snijd de venkel in blokjes van 1 cm. Snijd de steelaanzet van de postelein en was de postelein. Scheur of snijd de postelein in tweeën.

Venkel bakken
3

Verhit de roomboter in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de venkel, afgedekt, 5 – 6 minuten. Haal de deksel van de pan en bak nog 2 – 3 minuten (zie tip). Breng op smaak met peper en zout. Snijd de citroen in partjes.

Makreel bakken
4

Dep de makreelfilet droog met keukenpapier. Verhit een koekenpan met de zonnebloemolie op middelhoog vuur en bak de makreelfilet 1 - 2 minuten op het vel. Verlaag het vuur en bak de makreel nog 1 - 2 minuten op de andere zijde. Breng op smaak met peper en zout.

Stamppot maken
5

Stamp de aardappelen tot een grove puree met de aardappelstamper. Voeg een klein scheutje melk of kookvocht toe om het smeuïg te maken (zie tip). Voeg vervolgens de mosterd toe en roer er de sjalot en de postelein door. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de stamppot met de gebakken venkel over de borden. Serveer de makreel erop en garneer met een partje citroen.