Maaltijd klaar, televisie aan en scoren maar! Lekker met je bord op schoot proeven van én kijken naar het beste van Europa. Is dit recept een winnaar?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
¾ tl
Paprikapoeder
1 stuk(s)
Knoflookteen
125 gram
Groene asperges
1 stuk(s)
Zalmfilet
¾ el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
½ el
[Plantaardige] roomboter
½ el
Wittewijnazijn
Verwarm de oven voor op 220 °C. Was de krieltjes grondig. Snijd de grotere krieltjes door de helft of in kwarten en laat de kleinere heel. Meng de krieltjes op een bakplaat met bakpapier met het paprikapoeder en 1/4 el olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Zet ze meteen (zonder te wachten tot de oven volledig op temperatuur is) 10 - 12 minuten in het bovenste gedeelte van de oven. Schep de krieltjes halverwege om.
Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Snipper de sjalot. Snijd de harde onderkant van de asperges en schil de asperges met een dunschiller. Snijd de grote asperges in de lengte doormidden. Pluk de dragonblaadjes van de takjes en snijd de blaadjes fijn.
Meng de asperges met de knoflook en ½ el olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Leg de asperges naast de krieltjes in de oven na 10 - 12 minuten baktijd. Zorg ervoor dat de asperges niet over elkaar heen liggen. Bak de krieltjes en asperges samen 5 - 7 minuten in de oven.
Tip: Gebruik twee bakplaten als je met meer dan twee personen eet.
Dep de zalm met keukenpapier en breng op smaak met peper en zout. Smelt de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de zalm 1 - 2 minuten op de huid. Draai de zalm om en bak nog 1 - 2 minuten op de andere kant. De zalm is dan nog rosé van binnen: hij gaart verder in de oven. Leg de zalm naast de asperges en bak nog 4 - 8 minuten in de oven, of tot de zalm gaar is en de asperges zacht zijn.
Tip: Pas de baktijd van de zalm naar smaak aan: laat de zalm langer bakken voor een meer doorbakken resultaat.
Zet de koekenpan met het kookvet van de zalm terug op middelhoog vuur. Bak de sjalot al roerend 1 - 3 minuten. Blus af met ½ el wittewijnazijn per persoon. Roer nog 1 - 2 minuten door, of tot de azijn volledig verdampt is. Zet het vuur laag en voeg de room en 1 el water per persoon toe. Laat 3 - 5 minuten al roerend inkoken. Breng op smaak met dragon, peper en zout.
Verdeel de gebakken krieltjes over borden. Leg de asperges en de zalm ernaast. Giet de dragonsaus over de zalm.