Skip to main content
 Oud-Amsterdamse Pronkpastei uit de 17e eeuw

Oud-Amsterdamse Pronkpastei uit de 17e eeuw

met uienchutney en mesclunsalade met zonnebloempitten en mosterdzaad

Proef een stukje Amsterdamse geschiedenis met deze Pronkpastei! Dit recept is geïnspireerd op de zeventiende-eeuwse Nederlandse keuken, zoals je deze nu nog terug kunt zien op geschilderde stillevens uit die tijd. Een echt pronkstuk voor een feestelijke maaltijd thuis - perfect om 750 jaar Amsterdam in stijl te vieren!

Labels:
One-Pot Dish
Allergenen:
Tarwe
Mosterd

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd50 minuten
oventijd25 minuten
NiveauMakkelijk
Hoeveelheden

⅓ roll(s)

Bladerdeeg

(Bevat: Tarwe Kan bevatten: Melk (inclusief lactose))

1 stuk(s)

Varkensboerenworst

(Kan bevatten: Mosterd, Selderij, Soja, Gluten, Ei)

½ stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Ui

½ stuk(s)

Pastinaak

½ stuk(s)

Wortel

1 snufje

Nootmuskaat

20 gram

Uienchutney

5 gram

Verse salie

(Kan bevatten: Selderij)

40 gram

Mesclun

½ zakje(s)

Geel mosterdzaad

(Bevat: Mosterd)

10 gram

Zonnebloempitten

(Kan bevatten: Sesamzaad, Noten, Macadamianoten, Amandelnoten, Paranoten, Pinda's, Hazelnoten, Walnoten, Pistachenoten, Cashewnoten, Pecannoten)

Zelf toevoegen

50 ml

Zoutarme runderbouillon

½ el

[Plantaardige] roomboter

½ el

Wittewijnazijn

[Plantaardige] melk

naar smaak

Extra vierge olijfolie

naar smaak

Peper en zout

Energie (kJ)3832 kJ
Energie (kcal)916 kcal
Vetten56.3 g
waarvan verzadigd25.2 g
Koolhydraten70.3 g
waarvan suikers23.2 g
Vezels14.4 g
Eiwitten30 g
Zout2 g
Trans Fat0.1 g
Potassium756 mg
Calcium89 mg
Iron0.9 mg
Grote wok of hapjespan
Ovenschaal
Koekenpan
Bakkwast
Kom
Kleine kom

Instructies

Voorbereiden
1
  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Bereid de bouillon.
  • Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Was of schil de pastinaak en wortel en snijd beide in kleine blokjes.
  • Verhit een klontje roomboter in een grote wok of hapjespan op middelhoog vuur. Bak de ui, knoflook, wortel en pastinaak 5 - 7 minuten. Breng flink op smaak met peper en zout.
Salie snijden
2
  • Snijd de worst open, knijp het worstvlees uit het vel boven de pan en bak 3 minuten.
  • Snijd de salieblaadjes fijn.
  • Rasp een mespuntje nootmuskaat boven de pan. Voeg de salie, de uienchutney en de bouillon toe. Breng aan de kook en laat 2 - 3 minuten koken, of tot de saus is ingedikt (zie Tip).

Tip: Voeg eventueel 1/2 el bloem per persoon toe om de saus te binden.

Ovenschaal vullen
3
  • Schep de vulling in een ovenschaal (zie Tip).
  • Bedek met het deeg. Snijd het overtollige deeg eraf en houd apart. Prik met een vork meerdere keren in de bovenkant van de pastei.
  • Snijd zes gelijkmatige repen uit het overtollige deeg.
  • Maak met het deeg drie kruisjes bovenop de pastei.

Tip: Gebruik een extra ovenschaal als je voor meer dan drie personen kookt.

Zonnebloempitten roosteren
4
  • Bestrijk de bovenkant van de pastei met wat melk. Bak de oven in 20 - 25 minuten goudbruin.
  • Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en rooster de zonnebloempitten goudbruin.
  • Haal uit de pan en houd apart.
Afmaken
5
  • Meng in een kleine kom de wittewijnazijn met het mosterdzaad.
  • Breng op smaak met een snufje zout.
  • Meng in een kom de sla met wat extra olijfolie naar smaak.
  • Breng op smaak met peper en zout.
Serveren
6
  • Serveer de pastei met de salade.
  • Garneer de salade met het mosterdzaad en de zonnebloempitten.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders