Varkensoester in spek met frisse citroendressing
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Varkensoester in spek met frisse citroendressing

Varkensoester in spek met frisse citroendressing

met krieltjes, kruidenmayonaise, sperziebonen en snijbonen

De varkensoester is een stuk vlees uit de bil van het varken. Het vlees is vrij mager en heerlijk mals. Zeer geschikt dus voor een gebalanceerde maaltijd!

Allergenen :
Mosterd
Eieren

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd40 minuten
oventijd35 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

5 gram

Verse tijm

250 gram

Krieltjes

100 gram

Sperziebonen

½ stuk(s)

Ui

½ stuk(s)

Citroen

2 plak(ken)

Ontbijtspek

25 gram

Mayonaise

(Bevat Mosterd, Eieren)

5 gram

Verse bieslook, dille en bladpeterselie

50 gram

Snijbonen

1 stuk(s)

Varkensoester

(Kan bevatten Melk (inclusief lactose), Mosterd, Selderij, Soja, Gluten)

Zelf toevoegen

1 el

Extra vierge olijfolie

½ tl

Mosterd

¼ el

Olijfolie

1 tl

Honing [of plantaardig alternatief]

½ el

[Plantaardige] roomboter

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3453 kJ
Energie (kcal)825 kcal
Vetten48.9 g
waarvan verzadigd11.3 g
Koolhydraten58.2 g
waarvan suikers6.9 g
Vezels15.4 g
Eiwitten37.1 g
Zout1.7 g

Benodigdheden

Bakplaat met bakpapier
Rasp
Pan met deksel
Vergiet
Kleine kom
Kom
Koekenpan
Aluminiumfolie

Instructies

Krieltjes bakken
1

Haal de varkensoester uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Verwarm de oven voor op 220 graden. Ris de blaadjes van de tijm. Was de krieltjes en snijd doormidden. Leg op een bakplaat met bakpapier en meng met 1/4 el olijfolie per persoon en de tijm. Breng op smaak met peper en zout. Bak de krieltjes 25 – 30 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege om.

Weetje: Krieltjes eet je eigenlijk altijd met schil. Wist je dat je daardoor niet alleen meer vezels binnenkrijgt, maar ook meer vitaminen? Zoals vitamine B6, wat onder andere belangrijk is voor de stofwisseling.

Voorbereiden
2

Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze. Verwijder de steelaanzet van de snijbonen en snijd de snijbonen in schuine reepjes van 2 cm. Breng water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel. Snijd de ui in halve ringen. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en pers de citroen uit in een kleine kom. Kook de sperziebonen en snijbonen, afgedekt, 6 – 8 minuten. De sperziebonen en snijbonen hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Giet af in een vergiet en spoel met koud water.

Dressing maken
3

Meng in een kleine kom per persoon: 1/2 tl citroenrasp, 1/2 tl mosterd, 1 tl honing, 1/2 el citroensap en 1 el extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en zet apart. Snijd de bieslook, dille en bladpeterselie fijn. Meng de verse kruiden in een andere kom met de mayonaise. Breng op smaak met peper en zout. 

Varkensoester bakken
4

Bestrooi de varkensoester met peper en zout. Wikkel de varkensoester in het onbijtspek. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de varkensoester 3 – 4 minuten per kant, of tot hij gaar is. Haal de varkensoester uit de koekenpan en bewaar ingepakt in aluminiumfolie. 

Sperziebonen bakken
5

Bak in dezelfde koekenpan van het vlees de ui, sperziebonen en snijbonen 4 - 6 minuten, of tot de boontjes beetgaar zijn en de ui zacht (zie Tip). Haal de koekenpan van het vuur en meng 1 el citroendressing per persoon door de ui en boontjes.

Tip: Voeg, als er niet genoeg roomboter over is in de pan, 1/4 el roomboter per persoon toe.

Serveren
6

Verdeel de varkensoester, krieltjes en boontjes over de borden. Garneer de varkensoester met de overige citroendressing (zie Tip). Serveer de mayonaise met verse kruiden bij de krieltjes. 

Tip: Houd je van de frisse toets van citroenrasp? Garneer het gerecht dan met het overige citroenrasp naar smaak.