Varkenshaas met honing-sinaasappeljus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Varkenshaas met honing-sinaasappeljus

Varkenshaas met honing-sinaasappeljus

met geglaceerde bospeen, bietenpuree en amandel

Glaceren in een kooktechniek waarmee je een glanzend laagje geeft aan groenten of vlees door een zoetstof toe te voegen zoals suiker, honing of stroop.

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd50 minuten
oventijd40 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

100 gram

Gele biet

300 gram

Aardappelen

5 gram

Verse tijm

(Kan bevatten Selderij)

⅓ bosje(s)

Bospeen

½ stuk(s)

Handsinaasappel

15 gram

Amandelschaafsel

1 stuk(s)

Varkenshaas

½ el

Honing

2.5 gram

Verse bladpeterselie

Zelf toevoegen

1 tl

Suiker

2 tl

Mosterd

2.5 el

[Plantaardige] roomboter

naar smaak

Peper en zout

5 ml

[Plantaardige] melk

50 ml

Zoutarme kippenbouillon

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)1044 kcal
Energie (kJ)4367 kJ
Vetten44 g
waarvan verzadigd23 g
Koolhydraten108 g
waarvan suikers43 g
Vezels14.7 g
Eiwitten44 g
Zout1.2 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Aardappelstamper
Koekenpan met deksel
Ovenschaal
Koekenpan

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen en de gele biet. Schil de gele biet en snijd in kleine blokjes van 1/2 cm. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in grove stukken. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Snijd het loof van de bospeen maar laat een klein stukje groen zitten. Schil de bospeen. Pers de sinaasappel uit.

Aardappelen koken
2

Kook de gele biet 20 - 25 minuten en voeg de aardappelen toe na 5 - 10 minuten. Giet daarna af en stamp samen tot een grove puree. Voeg 1 el boter per persoon en een scheutje melk toe om het smeuïg te maken. Voeg vervolgens 1 tl mosterd per persoon toe en breng op smaak met peper en zout.

Bospeen glaceren
3

Verhit een koekenpan met deksel op middelmatig vuur en rooster het amandelschaafsel tot deze goudbruin is. Haal uit de pan en bewaar apart. Zet de koekenpan terug op het vuur en smelt 1/2 el roomboter in de pan. Bak de bospeen 5 - 6 minuten. Voeg de bouillon, de suiker en de tijm toe. Draai het vuur laag en laat met de deksel op de pan nog 10 - 12 minuten stoven.

Varkenshaas bereiden
4

Verhit ondertussen 1 el boter per persoon in een koekenpan op hoog vuur. Bestrooi de varkenshaas met peper en zout. Bak de varkenshaas in 2 - 3 minuten rondom bruin. Leg de varkenshaas vervolgens in een ovenschaal en bak nog 10 - 15 minuten in de oven. Bewaar de koekenpan met het bakvet.

Jus maken
5

Verwarm de koekenpan met het bakvet op laag vuur en voeg de honing en het sinaasappelsap toe. Laat de jus op laag vuur in 6 - 10 minuten zachtjes inkoken. Snijd ondertussen de peterselie fijn.

Serveren
6

Verdeel de aardappel-bietenpuree over de borden. Leg de bospeen en varkenshaas ernaast. Giet de jus over de varkenshaas. Garneer met de verse bladpeterselie en het amandelschaafsel.