Kogelbiefstuk komt uit de bovenbil van het rund. Dit noemt men de kogel omdat het naast het kogelgewricht zit. Wist je dat de kogel samen met de haas het meest malse stukje vlees oplevert?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Paprika
1 stuk(s)
Bruin tarwebroodje
2 stuk(s)
Ui
30 gram
Mesclun
1 stuk(s)
Kogelbiefstuk
25 gram
Blauwekaasblokjes
½ el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
½ tl
Zwarte balsamicoazijn
1 el
[Plantaardige] roomboter
el
Mosterd
Haal de biefstuk uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 220 graden. Halveer de paprika en leg op een bakplaat met bakpapier, met de snijkant naar beneden. Bak de paprika 25 - 35 minuten in de oven, of tot hij zacht is en de schil geblakerd. Leg de laatste 6 - 8 minuten de ciabatta bij de paprika's in de oven.
Tip: 1. Het beste kun je de biefstuk al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast halen. Dan is de biefstuk ook vanbinnen op temperatuur wanneer je hem bakt en krijg je een malser resultaat. 2. Heeft de schil van de paprika flink wat zwarte plekjes? Geen probleem! Je ontvelt de paprika later.
Snijd ondertussen de sjalot in dunne halve ringen. Verhit de helft van de roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur. Draai het vuur middellaag, voeg de sjalot toe en bestrooi met een snufje zout. Laat in 20 - 25 minuten karamelliseren. Roer regelmatig door.
Tip: Je bakt de sjalot op laag vuur zodat de zoete tonen van de ui meer naar voren komen. Wanneer je het vuur te hoog zet bak je de sjalot en wordt deze eerder hartig dan zoet.
Meng in een saladekom de zwarte balsamicoazijn met de extra vierge olijfolie tot een dressing. Breng op smaak met peper en zout en roer de mesclun erdoor.
Haal de paprika uit de oven en leg direct in een kom. Dek af met huishoudfolie en laat afkoelen tot je de paprika kunt aanraken zonder je te branden. Trek voorzichtig de schil van de paprika en snijd de paprika in repen. Let op: er kan hete stoom uitkomen!
Tip: Paprika's zijn rijk aan vitamine C, zo ook uien en sjalotten. Daarmee krijg je met deze maaltijd meer dan 100% van de ADH vitamine C binnen.
Verhit 1/2 el roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur. Dep de kogelbiefstuk droog met keukenpapier en wrijf hem in met peper en zout. Leg, zodra de roomboter goed heet is, de biefstuk voorzichtig in de pan. Bak 1 - 3 minuten per kant goudbruin. Bestrooi met nog wat zwarte peper en laat minimaal 3 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snijd de biefstuk in reepjes.
Tip: Bak de biefstuk eventueel langer of korter, afhankelijk van hoe je je biefstuk het liefste eet.
Snijd de ciabatta open en besmeer met mosterd naar smaak. Beleg met de paprika, biefstukreepjes en sjalot en bestrooi met de danablu. Verdeel de steak sandwiches over de borden en serveer met de mesclun.
Tip: Wist je dat biefstuk naast ijzer veel kalium bevat? Kalium heeft een gunstig effect op je bloeddruk. Je vindt het ook in bananen, aardappelen, volkoren granen, peulvruchten, noten, alle groenten, zalm en melk.