Steak met champignonroomsaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile

Steak met champignonroomsaus

met aardappelpuree met peterselie en frisse salade

Allergenen :
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd25 minuten
oventijd25 minuten
NiveauMakkelijk

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Steak

200 gram

Aardappelen

½ stuk(s)

Knoflookteen

125 gram

Kastanjechampignons

75 ml

Slagroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

½ stuk(s)

[Mini-]komkommer

30 gram

Mesclun

5 gram

Verse krulpeterselie

(Kan bevatten Selderij)

Zelf toevoegen

1.5 tl

Mosterd

1.5 el

[Plantaardige] roomboter

½ tl

Bloem

1 el

Wittewijnazijn

1 el

Extra vierge olijfolie

¼ stuk(s)

Zoutarm runderbouillonblokje

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3929 kJ
Energie (kcal)939 kcal
Vetten69.7 g
waarvan verzadigd34.2 g
Koolhydraten41.1 g
waarvan suikers3.6 g
Vezels12.5 g
Eiwitten36.2 g
Zout1.2 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Saladekom
Koekenpan
Aluminiumfolie
Aardappelstamper

Instructies

1
  • Haal de steak en de roomboter uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen (zie Tip).
  • Breng water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen.
  • Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken.
  • Kook de aardappelen, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet daarna af (bewaar wat kookvocht) en laat zonder deksel uitstomen. 

Tip: Voor het beste resultaat haal je de steak al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast. Verwijder de verpakking en dep het vlees droog met keukenpapier.

2
  • Pers de knoflook of snijd fijn.
  • Snijd de champignons in schijfjes.
  • Snijd de komkommer in de lengte doormidden en vervolgens in halve maantjes. 
  • Meng in een saladekom per persoon: 1/2 tl mosterd, 1 el wittewijnazijn en 1 el extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
3
  • Verhit ondertussen 1 el roomboter per persoon in een koekenpan op hoog vuur.
  • Leg de steak in de koekenpan zodra de roomboter goed heet is.
  • Bak 1 - 3 minuten per kant (zie Tip). Haal uit de pan, breng op smaak met peper en laat rusten onder aluminiumfolie.
  • Bewaar de koekenpan met bakvet.

Tip: Bak de steak eventueel langer of korter, afhankelijk van hoe je je steak het liefst eet.

4
  • Bak de champignons en de overige knoflook 4 - 6 minuten in de koekenpan van de steak op middelhoog vuur.
  • Voeg per persoon: 75 ml slagroom, 1/2 el wittewijnazijn en 1/4 runderbouillonblokje toe.
  • Voeg 1/2 tl bloem per persoon toe, roer goed en kook de saus in op laag vuur.
5
  • Snijd ondertussen de peterselie fijn.
  • Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree.
  • Voeg per persoon: 1/2 el roomboter, 1 tl mosterd en een scheutje melk of kookvocht toe en stamp goed door.
  • Meng de peterselie door de puree en breng op smaak met peper en zout.
6
  • Meng de komkommer en de salademix met de vinaigrette.
  • Verdeel de aardappelpuree over de borden.
  • Snijd de steak tegen de draad in, in dunne plakken en leg naast de puree. Schenk de champignonsaus over het vlees.
  • Serveer met de salade.