Wist je dat shakshuka in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika als ontbijt, lunch en diner wordt gegeten?
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ piece
Onion
2 piece
Garlic
¼ piece
Red chili pepper
½ piece
Bell pepper
2 piece
Tomato
5 g
Fresh curly parsley & mint
4 piece
Egg
(Contains Egg)
50 g
Fresh goat's cheese
(Contains Milk)
1 piece
Malted grain bread roll
(Contains Spelt, Gluten, Wheat, Barley, Rye May be present Sesame, Milk, Egg, Soy, Lupin, Gluten, Tree nuts)
½ piece
Pomegranate
½ piece
[Persian] cucumber
50 g
Cauliflower Rice
(May be present Celery)
¼ piece
Low sodium vegetable stock cube
1 tablespoon
Olive oil
1 teaspoon
White wine vinegar
½ tablespoon
Extra virgin olive oil
to taste
Salt and pepper
Verwarm de oven voor op 210 graden. Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en de paprika en snijd beide klein. Snijd de pruimtomaat in kleine blokjes en snijd de krulpeterselie fijn.
Tip: Let op: de rode peper is pittig. Houd je niet van pittig, of eten er kinderen mee? Gebruik dan naar smaak minder rode peper of houd apart. Tip: Wist je dat dit gerecht meer dan 250 gram groente bevat en dat één portie daardoor meer vitamine C bevat dan de ADH?
Verhit de olijfolie in een hapjespan met deksel (zie Tip) en fruit de ui, knoflook en rode peper 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de paprika, pruimtomaat en de helft van de krulpeterselie toe.
Tip: Gebruik een hapjespan met een hoge rand en een dikke, platte bodem. Dan wordt de hitte gelijkmatig verdeeld en gaat het garen van de eieren gemakkelijker. Kook je voor meer dan 3 personen? Gebruik dan meerdere hapjespannen.
Voeg vervolgens 30 ml water per persoon toe aan de hapjespan en verkruimel 1/4 groentebouillonblokje per persoon boven de pan. Breng al roerend aan de kook en laat 5 - 7 minuten zachtjes koken met het deksel van de pan (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Zorg ervoor dat de saus goed inkookt en laat zoveel mogelijk vocht verdampen - de eieren garen gemakkelijker is een dikkere saus.
Maak voor elk ei een kuiltje in het groentemengsel en breek de eieren hierin. Zorg dat de eieren diep in de saus liggen, onderin de pan. Bestrooi de eieren met peper en zout. Verdeel de geitenkaas in stukjes over het geheel, dek de pan af en laat de eieren in 6 - 10 minuten stollen (zie Tip). Haal de laatste 4 minuten het deksel van de pan, zet het vuur iets hoger en laat overtollig vocht verdampen. Bak ondertussen het bierbostelbroodje 6 - 8 minuten in de voorverwarmde oven.
Tip: De kooktijd van de eieren hangt af van je pan. Controleer de eieren tussendoor en pas eventueel de kooktijd aan op jouw voorkeur.
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de bloemkoolrijst. Kook de bloemkoolrijst 1 - 2 minuten. Giet af en en spoel af met koud water. Snijd de komkommer in kleine blokjes. Draag een schort (zie Tip). Rol de granaatappel over het aanrecht zodat binnenin de pitjes los komen. Snijd de granaatappel middendoor. Houd een helft boven een kom en tik met een houten lepel op de schil zodat de pitjes in de kom vallen. Haal de achtergebleven pitjes eruit met je handen. Snijd de verse munt fijn.
Tip: Het sap van de granaatappel maakt vlekken, dus kijk uit voor spatten.
Meng in een grote kom de bloemkoolrijst met de munt, granaatappelpitjes en komkommer. Meng met 1/2 el extra vierge olijfolie en 1 tl wittewijnazijn per persoon. Serveer de salade in een serveerschaal. Verdeel het gerecht over de borden. Garneer met de overige krulpeterselie en serveer met het bierbostelbroodje.
Tip: Eet jij graag eiwitrijk? Dat kan ook zonder vlees of vis! Daar is deze maaltijd een goed voorbeeld van: door de eieren, kaas en het bierbostelbroodje krijg je per portie 30 gram eiwitten binnen. Dat staat gelijk aan bijna 150 gram vlees!