Gele wortels zijn een oude wortelvariëteit die rijk is aan luteïne en bètacaroteen, wat ze hun zonnige kleur geeft. In tegenstelling tot oranje wortels, die later werden gekweekt, bieden gele wortels een mildere zoetheid.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
200 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Gele wortel
½ stuk(s)
Wortel
1 stuk(s)
Portobello
¼ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Meatier-burger
(Bevat: Mosterd Kan bevatten: Melk (inclusief lactose), Ei, Selderij, Soja, Gluten, Sesamzaad)
¼ zakje(s)
Geel mosterdzaad
(Bevat: Mosterd)
50 ml
Slagroom
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
1 tl
Rodewijnazijn
½ el
Zonnebloemolie
1.5 el
[Plantaardige] roomboter
½ el
Olijfolie
½ tl
Bloem
1
[Plantaardige] melk
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken. Snijd de wortels in frietjes van 1 - 2 cm. Meng in een kom de wortelfrietjes met een scheutje olijfolie, peper en zout. Verdeel over een bakplaat met bakpapier en bak 25 - 35 minuten.
Snijd de portobello in kleine blokjes. Snipper de ui. Pel de knoflook. Kook de aardappelen 15 minuten in de pan met deksel. Voeg de laatste 5 minuten de knoflookteen toe aan de aardappelen. Giet af, maar bewaar wat van het kookvocht.
Stamp de aardappelen en de knoflookteen met een aardappelstamper tot een puree. Voeg een klontje roomboter en een scheutje melk of kookvocht toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout en houd warm op laag vuur.
Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de burger 2 - 3 minuten per kant, of tot de burger gaar is. Haal de burger uit de pan en dek af met aluminiumfolie.
Verhit een flinke klont roomboter in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui, het mosterdzaad en de portobello 3 - 4 minuten. Blus af met de rodewijnazijn. Roer de bloem erdoor en kook 1 minuut, of tot de rodewijnazijn is verdampt. Voeg dan de room, peper en zout toe. Roer goed door en laat 1 - 2 minuten indikken.
Serveer de burger met de knoflook-aardappelpuree. Schep de portobello-roomsaus erbovenop en serveer de wortelfrietjes ernaast.
Weetje: Wortel zit boordevol vitamine A - goed voor de groei, de gezondheid van je huid, haar en nagels en een goede werking van je ogen en afweersysteem. Het zit bijvoorbeeld ook in boerenkool, spinazie, broccoli en ei.