Gele wortels zijn een oude wortelvariëteit die rijk is aan luteïne en bètacaroteen, wat ze hun zonnige kleur geeft. In tegenstelling tot oranje wortels, die later werden gekweekt, bieden gele wortels een mildere zoetheid.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
200 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Gele wortel
½ stuk(s)
Wortel
1 stuk(s)
Portobello
¼ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Meatier-burger
¼ zakje(s)
Geel mosterdzaad
75 gram
Kookroom
1
[Plantaardige] melk
1 tl
Rodewijnazijn
½ el
Zonnebloemolie
2 el
[Plantaardige] roomboter
½ el
Olijfolie
½ tl
Bloem
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken. Snijd de wortels in frietjes van 1 - 2 cm. Meng in een kom de wortelfrietjes met een scheutje olijfolie, peper en zout. Verdeel over een bakplaat met bakpapier en bak 25 - 35 minuten.
Snijd de portobello in kleine blokjes. Snipper de ui. Pel de knoflook. Kook de aardappelen 12 - 15 minuten in de pan met deksel. Voeg de laatste 5 minuten de knoflookteen toe aan de aardappelen. Giet af, maar bewaar wat van het kookvocht.
Stamp de aardappelen en de knoflookteen met een aardappelstamper tot een puree. Voeg een klontje roomboter en een scheutje melk of kookvocht toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout en houd warm op laag vuur.
Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de burger 2 - 3 minuten per kant, of tot de burger gaar is. Haal de burger uit de pan en dek af met aluminiumfolie.
Verhit een flinke klont roomboter in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui, het mosterdzaad en de portobello 3 - 4 minuten en blus af met de rodewijnazijn. Roer de bloem erdoor en kook 1 minuut, of tot de rodewijnazijn is verdampt. Voeg dan de room, peper en zout toe. Roer goed door en laat 1 - 2 minuten indikken.
Serveer de burgers met de knoflook-aardappelpuree. Schep de portobello-roomsaus erbovenop en serveer de wortelfrietjes ernaast.
Weetje: Paddenstoelen, zoals portobello's, zijn rijk aan vitamine B2. Deze vitamine houdt je energie op peil en zit vooral in dierlijke producten. Eet je vaak vegetarisch of veganistisch? Kook dan regelmatig met champignons of andere paddenstoelen om een tekort te voorkomen.