Skip to main content
Preivelouté met spek en cheesy croutons

Preivelouté met spek en cheesy croutons

met Parmigiano Reggiano, tuinkers en tijm

4.2
(259)

Tuinkers heeft een uniek smaakprofiel dat doet denken aan een mix van mosterd, peper en radijs. Het is ook rijk aan vitamine K, C, A en B2.

Allergenen:
Melk (inclusief lactose)
Tarwe
Gluten
Rogge

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd35 minuten
oventijd15 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Prei

100 gram

Aardappelen

2.5 gram

Verse tijm

(Kan bevatten: Selderij)

10 gram

Tuinkers

75 gram

Kookroom

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

2 plak(ken)

Ontbijtspek

1 stuk(s)

Witte demi-baguette

(Bevat: Tarwe, Gluten, Rogge Kan bevatten: Sesamzaad, Gluten, Melk (inclusief lactose), Noten)

10 gram

Parmigiano Reggiano DOP

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

250 ml

Zoutarme groentebouillon

½ el

[Plantaardige] roomboter

1.5 el

Olijfolie

½ el

Wittewijnazijn

naar smaak

Extra vierge olijfolie

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden

Energie (kJ)3978 kJ
Energie (kcal)951 kcal
Vetten48.2 g
waarvan verzadigd19.4 g
Koolhydraten99.1 g
waarvan suikers12.5 g
Vezels18.9 g
Eiwitten25.5 g
Zout3.2 g
Potassium76.5 mg
Calcium20.5 mg
Iron0.6 mg

Benodigdheden

Soeppan met deksel
Bakplaat met bakpapier
Staafmixer

Instructies

Groenten snijden
1
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon.
  • Pers de knoflook of snijd fijn.
  • Halveer de prei in de lengte en snijd in halve ringen.
  • Snijd de ui in halve ringen. Schil de aardappelen en snijd in blokjes.

Weetje: De meeste vitaminen en mineralen zitten in het groene deel van de prei. Het bevat veel vitamine B6 - belangrijk voor je spieren én goed voor je immuunsysteem.

Soep maken
2
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een soeppan op middelmatig vuur. Fruit de tijm, ui en knoflook 1 minuut. 
  • Voeg de aardappelen en prei toe en bak 2 - 3 minuten.
  • Blus af met de wittewijnazijn en voeg de bouillon toe. 
  • Breng aan de kook en laat, afgedekt, 15 minuten koken.
Croutons maken
3
  • Snijd de helft van de baguette in stukken van 3 cm en leg op een bakplaat met bakpapier.
  • Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
  • Rasp de Parmigiano Reggiano over de croutons.
  • Halveer de overige baguette en leg ernaast.
Spek bakken
4
  • Haal de spekplakjes voorzichtig uit elkaar en leg ze op een andere bakplaat met bakpapier.
  • Plaats beide bakplaten 8 - 10 minuten in de oven.
  • Knip ondertussen de tuinkers van het plantje en snijd grof. 
Soep mixen
5
  • Bewaar een klein deel van de tuinkers ter garnerning. Voeg de overige tuinkers toe aan de soep.
  • Laat het geheel nog 5 minuten koken. Pureer daarna het geheel met een staafmixer tot een romige soep. 
  • Meng de kookroom en een klontje roomboter door de soep. Breng op smaak met ruim peper en zout (zie Tip).

Tip: Vind je de soep nog te dik? Voeg dan naar smaak wat extra water toe om te verdunnen.

Serveren
6
  • Snijd of breek het spek in kleine stukjes.
  • Serveer de soep in kommen of diepe borden.
  • Garneer met de croutons, het spek en de achtergehouden tuinkers. Besprenkel met extra vierge olijfolie naar smaak. Serveer met de baguette.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders