De naam voor dit typisch Japanse gerecht is letterlijk vertaald ouder en kind rijstbowl, wat refereert naar de kip en het ei die in het gerecht zijn verwerkt!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
2 stuk(s)
Ei
(Bevat: Ei)
¼ stuk(s)
Komkommer
½ bosje(s)
Radijs
1 stuk(s)
Kippendij
25 gram
Teriyakisaus
(Bevat: Soja, Tarwe)
½ bosje(s)
Bosui
75 gram
Witte langgraanrijst
1 tl
Suiker
½ el
Zonnebloemolie
30 ml
Wittewijnazijn
30 ml
Zoutarme kippenbouillon
naar smaak
Peper en zout
Breng ruim water aan de kook in een pan voor de rijst. Snijd de bosui in fijne ringen. Bewaar het witte en groene gedeelte apart van elkaar. Kluts het ei los met een vork of garde.
Kook de rijst, afgedekt, 15 minuten. Giet af en laat zonder deksel uitstomen. Bereid de bouillon en bewaar apart voor later gebruik (zie Tip).
Tip: Is het lastig om 30 ml bouillon per persoon te bereiden? Bereid dan 500 ml bouillon met 1 bouillonblokje en meet daarna de juiste hoeveelheid af. De overige bouillon kun je invriezen voor een volgende keer of bewaren voor een klein lunchsoepje de volgende dag.
Snijd de komkommer in blokjes en snijd de radijs in dunne plakjes. Meng in een kom de wittewijnazijn en suiker. Voeg de komkommer en radijs toe. Breng op smaak met zout en roer goed door. Bewaar apart tot later serveren en schep af en toe om.
Weetje: Je kunt de blaadjes van de radijzen ook eten; spoel ze goed af en meng ze door de salade. De blaadjes zijn zelfs nog gezonder dan de radijsjes zelf, ze bevatten veel calcium, ijzer, vitamine A en C.
Wrijf de kippendij in met peper en zout. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de kip toe. Bak in 4 - 5 minuten rondom bruin. Haal uit de pan en bewaar apart. Zet het vuur laag, voeg het witte gedeelte van de bosui toe en bak 2 - 3 minuten. Snijd ondertussen de kip in stukjes. Voeg de kip weer toe aan de koekenpan.
Voeg de teriyakisaus en de kippenbouillon toe aan de koekenpan en laat 2 minuten zachtjes koken. Voeg het geklutste ei langzaam zonder te roeren toe. Draai de pan in een vloeiende beweging zodat het eimengsel zich verdeelt over de koekenpan, zorg dat het een geheel blijft. Zet het vuur laag en verwarm 3 - 5 minuten, of tot het ei gestolt is. Dek de pan af met het deksel zodat het ei sneller stolt.
Serveer de rijst over borden en leg de omelet erop. Garneer met het groene gedeelte van de bosui en serveer met de zoetzure komkommer en radijs ernaast.