Weet jij waar de naam quiche lorraine vandaan komt? (Het juiste antwoord is: Deze wereldberoemde quiche met spek is vernoemd naar de gelijknamige Franse regio waar hij vandaan komt: Lorraine.)
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
30 gram
Spekreepjes
½ stuk(s)
Prei
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
10 snufje
Nootmuskaat
1 stuk(s)
Ei
25 gram
Geraspte belegen kaas
50 gram
Biologische zure room
â…“ roll(s)
Bladerdeeg
20 gram
Rucola en veldsla
naar smaak
Peper en zout
1 tl
Extra vierge olijfolie
½ el
[Plantaardige] roomboter
½ tl
Zwarte balsamicoazijn
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwarm een koekenpan, zonder olie, op middelhoog vuur en bak het spek in 5 - 6 minuten krokant. Haal uit de pan en bewaar apart. Halveer ondertussen de prei en snijd in dunne halve ringen. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Rasp de nootmuskaat met een fijne rasp.
Tip: Wist je dat de meeste vitaminen en mineralen in het groene deel van de prei zitten? Niet weggooien dus! Het bevat veel vitamine B6, belangrijk voor je spieren én goed voor je immuunsysteem.
Verhit in dezelfde koekenpan 1/2 el roomboter per persoon op gemiddeld vuur. Bak de ui, de knoflook en de prei 6 - 7 minuten.
Meng in een grote kom 1 ei per persoon met de kaas, de zure room, de prei, het spek en een snuf nootmuskaat per persoon. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel het bladerdeeg over een quichevorm of ovenschaal met bakpapier (zie TIP). Druk het bladerdeeg goed aan en prik wat gaatjes in de bodem met een vork. Giet het prei-spekmengsel over het bladerdeeg en bak de quiche in 30 - 40 minuten gaar in de oven.
Tip: Past het deeg niet precies? Vouw of snijd het op de gewenste grootte of rol het nog wat verder uit tussen twee vellen bakpapier.
Meng vlak voor serveren in een saladekom per persoon 1 tl extra vierge olijfolie en 1/2 tl zwarte balsamicoazijn met de slamix. Breng op smaak met peper en zout..
Serveer de quiche met de salade ernaast.