Kruidige jambalaya met pittige kip
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Kruidige jambalaya met pittige kip

Kruidige jambalaya met pittige kip

Met spekjes, paprika en sperziebonen

Jambalaya is een kruidig Creools rijstgerecht uit de zuidelijke Verenigde Staten. Dit smeuïge gerecht heeft wel iets weg van paella, volgens sommigen is dit ook waar het gerecht zijn oorsprong heeft. Het is een explosie van smaak, met een beetje pit.

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd45 minuten
MoeilijkheidGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Rode ui

½ stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Oranje paprika

100 gram

Sperziebonen

2 bosje(s)

Verse bladpeterselie

(Kan bevatten Selderij)

1.5 tl

Paprikapoeder

½ tl

Gemalen komijnzaad

½ tl

Gemalen kaneel

0.3 blik(ken)

Tomatenpuree

85 gram

Surinaamse rijst

25 gram

Magere spekblokjes

100 gram

Kippendijstukjes

½ tl

Gemalen korianderzaad

Zelf toevoegen

300 ml

Groentebouillon

1 el

Zonnebloemolie

½ tl

Wittewijnazijn

½ tl

Sambal

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3293 kJ
Energie (kcal)787 kcal
Vetten33 g
waarvan verzadigd8.9 g
Koolhydraten86 g
waarvan suikers8.7 g
Vezels8 g
Eiwitten34 g
Zout4.5 g

Benodigdheden

Hapjespan
Koekenpan

Instructies

Voorbereiden
1

Bereid de bouillon. Snipper de rode ui en pers of snijd de knoflook fijn. Snijd de oranje paprika in blokjes. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd in 3 gelijke stukken. Snijd de verse bladpeterselie fijn.

Groenten bakken
2

Verhit de helft van de zonnebloemolie in een wok of hapjespan met deksel en fruit de ui, de knoflook, het paprikapoeder, de komijn, de koriander en de kaneel 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de sperziebonen, de paprika en de tomatenpuree toe en roerbak 3 minuten.

Rijst koken
3

Voeg de Surinaamse rijst, de bouillon en de wittewijnazijn toe aan dezelfde wok of hapjespan en breng aan de kook. Zet het vuur middellaag, dek de pan af en laat de rijst 17 - 20 minuten zachtjes koken, of tot de rijst gaar is. Roer regelmatig door om aanbakken te voorkomen.

Kip en spek bakken
4

Verhit ondertussen de overige zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes en de kippendijstukjes in 5 - 7 minuten bruin en gaar. Voeg halverwege de sambal toe en breng op smaak met peper en zout.

Mengen
5

Meng de helft van de kip en de spekblokjes door de rijst.

Serveren
6

Verdeel de rijst over de borden, schep er de overige kip en de spekblokjes op en schenk het bakvet erover. Bestrooi met de peterselie.