topBanner
Feta en knoflooktomaat uit de oven

Feta en knoflooktomaat uit de oven

Met zilvervliesrijst, kappertjes en pompoenpitten

Lees meer

Grieken zijn gek op hun nationale trots: gemiddeld eten zij jaarlijks maar liefst 10 kilo feta per persoon. Deze traditionele schapenkaas is heerlijk in een salade, maar wordt in Griekenland ook als hapje gegeten. Neem bijvoorbeeld saganaki, een hapje waarbij de kaas met een laagje bloem wordt gebakken in de pan. Wij houden het simpel met feta uit de oven – minstens zo lekker en minder afwas!

Labels:Veggie
Allergenen :Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd40 minuten
MoeilijkheidsgraadGemiddeld
Ingredienten
Hoeveelheden
1
2
3
4
5
6
Ingredientenarrow down iconarrow down icon
Hoeveelheden
1
2
3
4
5
6

170 gram

Zilvervliesrijst

1 stuk(s)

Knoflookteen

4 stuk(s)

Tomaat

125 gram

Rode cherrytomaten

150 gram

Feta

(BevatMelk (inclusief lactose))

30 gram

Kappertjes

10 gram

Pompoenpitten

5 gram

Vers basilicum

Zelf toevoegen

2 tl

Zwarte balsamicoazijn

4 el

Olijfolie

2 tl

Bruine suiker

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden
Voedingswaardenarrow down iconarrow down icon
per gerecht
per 100g
Energie (kJ)3506 kJ
Energie (kcal)838 kcal
Vetten46.0 g
waarvan verzadigd16.5 g
Koolhydraten80 g
waarvan suikers11.9 g
Vezels6 g
Eiwitten23 g
Zout3.4 g
Benodigdheden
Benodigdhedenarrow down iconarrow down icon
Pan met deksel
Zeef
Snijplank
Mes
Oven
Ovenschaal
Koekenpan
Bord
Instructiesarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Verwarm de oven voor op 200 graden en breng 250 ml water per persoon aan de kook in een pan met deksel. Kook hierin de zilvervliesrijst, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen in een zeef, zodat de rijst goed kan afkoelen. Stort eventueel uit over een bord of een snijplank, zodat de rijst sneller afkoelt.

2

Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Snijd de tomaten in parten en laat de cherrytomaten heel.

3

Meng in een ovenschaal alle tomaten met de knoflook. Voeg de zwarte balsamicoazijn, de helft van de olijfolie en de bruine suiker toe, schep om en breng op smaak met peper en zout. Leg de feta voorzichtig in zijn geheel in het midden op de tomaten en bak 20 – 25 minuten in de oven. Schep de laatste 5 minuten de kappertjes erbij.

4

Verhit ondertussen een koekenpan, zonder olie, op hoog vuur en rooster de pompoenpitten tot ze beginnen te poffen. Haal uit de pan en bewaar apart. Snijd de blaadjes basilicum in reepjes.

5

Verhit de overige olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de afgekoelde zilvervliesrijst 4 – 5 minuten. Roer niet te vaak, zorg ervoor dat de rijst echt kan bakken. Breng op smaak met peper en zout.

6

Verdeel de zilvervliesrijst over de borden, schep de tomaten met kappertjes half op de rijst en half ernaast en leg de feta voorzichtig op de tomaten. Schenk het sap uit de ovenschaal over de rijst en garneer met de pompoenpitten en het basilicum.