Za’atar is een groene kruidenmelange die heel populair is in het Midden-Oosten. Deze kruidige, frisse melange dankt zijn smaak aan ingrediënten zoals sumak en tijm.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
75 g
Wholewheat couscous
(Contains Wheat May be present Soy, Lupin, Mustard)
1 piece
Garlic
½ piece
Onion
½ piece
Eggplant
¼
Tomato paste
125 g
Red cherry tomatoes
½ sachet(s)
African-inspired spice mix
½ sachet(s)
Za'atar
(Contains Sesame)
40 g
Tahini sauce
(Contains Milk, Egg, Sesame)
5 g
Fresh flat leaf parsley & mint
25 g
Greek-style cheese
(Contains Milk)
10 g
Salted almonds
(Contains Almonds, Peanuts May be present Tree nuts, Sesame)
175 milliliters
Low sodium vegetable stock
1.5 tablespoon
Olive oil
½ teaspoon
Balsamic vinegar
to taste
Salt and pepper
Verwarm de oven voor op 200 graden. Pers de knoflook of snijd fijn. Meng in een kom de helft van de knoflook met per persoon: 1 1/2 tl za'atar, 1/2 el olijfolie en 1/2 tl zwarte balsamicoazijn. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de aubergine in de lengte kwarten. Voeg de auberginestukken toe aan de kom en meng door de za'atar-olie. Verdeel de aubergine over een bakplaat met bakpapier en bak 30 minuten in de oven.
Snipper ondertussen de ui. Bereid 175 ml bouillon per persoon (zie Tip). Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Fruit de ui en de overige knoflook 2 - 3 minuten. Voeg vervolgens 1 el tomatenpuree per persoon toe en bak al roerend 1 - 2 minuten tot de tomatenpuree donker kleurt.
Tip: Let jij op je zoutinname? Bereid dan 75 ml bouillon per persoon en vul aan met 100 ml kokend water per persoon.
Blus de tomatenpuree af met de bouillon en breng aan de kook. Voeg de couscous toe en meng goed door. Haal de pan van het vuur en laat afgedekt staan tot gebruik.
Meng in een ovenschaal de cherrytomaten met 1/2 el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Rooster de tomaten de laaste 12 - 15 minuten bij de aubergine in de oven.
Snijd de bladpeterselie en munt fijn. Hak de amandelen grof. Meng de geroosterde cherrytomaten en 1 1/2 tl Afrikaanse kruiden per persoon door de couscous. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
Verdeel de tomatencouscous over de borden. Leg de aubergine met za'atar erop. Besprenkel met de tahinsaus. Verkruimel de witte kaas erover. Garneer met de verse kruiden en amandelen.
Weetje: Aubergine is een veelzijdige groente. Wist je dat het vol zit met ijzer en vitamine C?