Zweedse stijl gehaktballetjes in roomsaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Zweedse stijl gehaktballetjes in roomsaus

Zweedse stijl gehaktballetjes in roomsaus

met cranberrychutney, krieltjes en broccoli

Je brengt de broccoli op smaak met gomasio-tuinkruidenmix - een smaakmaker op basis van sesamzaad en tuinkruiden.

Allergenen :
Gluten
•Tarwe
•Melk (inclusief lactose)
•Soja
•Sesamzaad
•Selderij

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd35 minuten
oventijd35 minuten
NiveauMakkelijk

Ingredienten

Hoeveelheden

6 stuk(s)

Hertengehaktballetjes Provençaals

(Bevat Gluten, Tarwe)

200 gram

Broccoli

75 gram

Kookroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

10 ml

Sojasaus

(Bevat Soja, Tarwe)

40 gram

Cranberrychutney

½ zakje(s)

Gomasio-tuinkruidenmix

(Bevat Sesamzaad, Selderij)

½ stuk(s)

Ui

250 gram

Dikke friet met schil

Zelf toevoegen

1 tl

Mosterd

1 tl

Bloem

1 el

[Plantaardige] roomboter

50 ml

Zoutarme groentebouillon

25 ml

Water voor saus

1 el

[Plantaardige] mayonaise

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)4183 kJ
Energie (kcal)1000 kcal
Vetten55 g
waarvan verzadigd19.3 g
Koolhydraten82.4 g
waarvan suikers20.7 g
Vezels14.8 g
Eiwitten35.4 g
Zout3.1 g

Benodigdheden

•Pan
•Bakplaat met bakpapier
•Koekenpan met deksel
•Bord

Instructies

Voorbereiden
1
  • Bereid de bouillon. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de krieltjes en de broccoli (zie Tip).
  • Snipper de ui. Snijd de bloem van de broccoli in roosjes en de steel in blokjes.
  • Was de krieltjes, halveer en snijd eventuele grote krieltjes in kwarten.
  • Halveer de gehaktballetjes.

Tip: Kook je voor meer dan 4 personen? Gebruik dan 2 pannen om de krieltjes en de broccoli afzonderlijk te koken.

Groenten koken
2
  • Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de gehaktballetjes in 2 - 3 minuten rondom bruin. Haal uit de pan en bewaar apart. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Bewaar de koekenpan met bakvet. 
  • Kook de krieltjes, afgedekt, 9 minuten.
  • Voeg de broccoli toe en kook 4 - 6 minuten mee, of tot de krieltjes en broccoli gaar zijn. 
  • Giet daarna af en laat uitstomen.

Weetje: Broccoli is rijk aan onder andere calcium, kalium, ijzer en vitamine B, C en E.

Saus maken
3
  • Voeg de ui toe aan de koekenpan van de gehaktballetjes en fruit 1 - 2 minuten. Voeg de sojasaus, room, bouillon, mosterd, bloem en de aangegeven hoeveelheid water toe aan de koekenpan.
  • Meng het geheel met een garde en laat de saus 5 - 6 minuten inkoken. Voeg eventueel wat extra bloem toe als de saus te dun blijft.
  • Voeg de gehaktballetjes weer toe aan de pan en verhit nog 6 - 8 minuten.
Serveren
4
  • Verdeel de krieltjes en broccoli over de borden en garneer met de gomasio-tuinkruidenmix.
  • Schep de balletjes met de saus ernaast.
  • Serveer de cranberrychutney erbij.