Zelfgemaakte hummus met falafel
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Zelfgemaakte hummus met falafel

Zelfgemaakte hummus met falafel

pitabroodjes, gegrilde groenten en frisse yoghurtsaus

Voor zelfgemaakt hummus heb je kikkererwten, tahin, olijfolie, citroensap, knoflook en smaakmakers nodig. Daarnaast kun je met kruiden eindeloos variëren!

Labels:
Veggie

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd40 minuten
Bereidingstijd30 minuten
MoeilijkheidGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

½ blik(ken)

Kikkererwten

½ stuk(s)

Aubergine

½ stuk(s)

Paprika

25 gram

Yoghurt-tahinsaus

75 gram

Falafel

½ stuk(s)

Citroen

1 stuk(s)

Knoflookteen

⅓ zakje(s)

Gemalen komijnzaad

25 gram

Biologische volle yoghurt

5 gram

Verse munt

½ stuk(s)

Ui

2 stuk(s)

Pitabroodje

Zelf toevoegen

1.25 el

Olijfolie

naar smaak

Peper en zout

½ el

Extra vierge olijfolie

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)970 kcal
Energie (kJ)4057 kJ
Vetten39 g
waarvan verzadigd8 g
Koolhydraten118 g
waarvan suikers13 g
Vezels19 g
Eiwitten30 g
Zout3 g

Benodigdheden

Grote kom
Bakplaat met bakpapier
Rasp
Kleine kom
Hoge kom
Vergiet
Staafmixer
Koekenpan

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de aubergine in blokjes. Meng in een grote kom de aubergineblokjes met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel de aubergineblokjes over een bakplaat met bakpapier. Snijd de paprika in grove stukken. Snijd de rode ui in halve ringen. Meng de paprikastukken en uienringen in dezelfde kom met 1/4 el olijfolie per persoon, peper en zout.

Tip: Heb je een broodrooster in huis? Gebruik dit straks om de pitabroodjes te roosteren. De oven hoeft in dit geval niet voorverwarmd te worden.

Groenten roosteren
2

Verdeel de rest van de groenten naast de aubergine over de bakplaat. Leg de ongeschilde knoflookteen bij de groenten en bak 18 – 22 minuten in de oven, of tot de groenten gaar zijn. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en pers de citroen uit boven een kleine kom.

Hummus maken
3

Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet. Meng de kikkererwten in een hoge kom met de yoghurt-tahinsaus, komijnzaad en per persoon: 1 el water, 1/2 el citroensap en 1/2 el extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en flink wat zout. Mix het geheel met een staafmixer tot een gladde hummus. Bewaar apart.

Yoghurtsaus maken
4

Snijd de verse munt fijn. Meng de yoghurt, de munt en 1 tl citroenrasp per persoon in een kleine kom. Breng op smaak met peper en flink wat zout.

Falafel bakken
5

Bak de pitabroodjes 3 – 5 minuten in de oven of broodrooster. Haal de knoflook voorzichtig uit de schil en voeg samen met de helft van de aubergineblokjes bij de hummus. Mix opnieuw glad. Proef de hummus en breng verder op smaak met het overige citroensap, peper en zout. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan en bak de falafel 2 – 4 minuten rondom op hoog vuur.

Tip: Let jij op je calorie-inname? Bereid dan de helft van het pitabrood. Bewaar de rest voor later in de week, geserveerd als voorafje met bijvoorbeeld tzatziki of hummus.

Serveren
6

Schep de hummus op een groot bord en schuif de hummus vanaf de binnenkant, met de bolle kant van een lepel en in een roterende beweging, naar de zijkanten van het bord. Leg de rode ui, paprika en overige aubergine naast de hummus en leg de falafel erbij. Garneer het gerecht met de overige munt. Besprenkel eventueel met extra vierge olijfolie naar smaak. Besprenkel de falafel met de de yoghurtsaus. Serveer met de pitabroodjes.