Vrolijke vrolijke vrie-hienden! Speciaal voor de Dag van de Jeugdbeweging zetten we voor alle Scouts-, Chiro en KSA-fans dé kampklassieker op het menu: WAP of worst met appelmoes en patatjes. Haal die gamel en dat zakmes met krakkemiekig vorkje vanonder het stof en waan je aan het kampvuur met dit nostalgiegerecht. Bikke bikke bik, hap hap hap!
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ unit
Ui
½ unit
Bospeen
250 g
Kruimige aardappelen
1 teaspoon
Gedroogde tijm
1 unit
Varkensworst met grove mosterd en groene kruiden
(Contains Mustard)
1 unit
Appel
1 unit
Nootmuskaat
½ unit
Ei
(Contains Egg)
1.25 tablespoon
Roomboter
(Contains Milk)
150 milliliters
Groentebouillon
½ tablespoon
Wittewijnazijn
½ teaspoon
Mosterd
drizzle
Melk
(Contains Milk)
to taste
Peper en zout
Bereid de bouillon. Snipper de ui. Schil de bospeen en snijd de bospeen in schijfjes van 1/2 cm dik. Was of schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Breng in een pan met deksel ruim water met een snuf zout aan de kook voor de aardappelen.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak 1 – 2 minuten. Voeg de bospeen en 1 tl gedroogde tijm per persoon toe en bak 2 – 3 minuten. Blus af met per persoon 1/2 el wittewijnazijn, 1/2 tl mosterd en de bouillon. Breng aan de kook en verlaag het vuur. Laat 25 – 30 minuten, afgedekt, zachtjes pruttelen. Haal de laatste 5 minuten het deksel van de pan.
Kook de aardappelen 12 – 15 minuten in de pan met deksel. Giet af en laat zonder deksel uitstomen. Verhit 1/4 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur en bak de worsten in 2 – 3 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur, dek de pan af en bak nog 8 – 10 minuten. Draai af en toe om.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Voeg de appelblokjes en 3 el water per persoon toe aan een steelpan met deksel. Breng afgedekt aan de kook en laat 8 – 10 minuten op laag vuur koken. Roer goed door en prak dan grof met een vork. Rasp ondertussen met een fijne rasp een mespuntje nootmuskaat per persoon.
Stamp de aardappelen tot een puree met een aardappelstamper. Voeg per persoon 1/2 el roomboter, 1/2 ei en een scheutje melk toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper, zout en een snuf nootmuskaat. Roer dan de gestoofde bospeen door de puree.
Serveer de worst met wortelstoemp en appelmoes.