Worst met appelmoes en patatjes
Worst met appelmoes en patatjes

Worst met appelmoes en patatjes

in de jeugdbeweging beter bekend als 'WAP'

Vrolijke vrolijke vrie-hienden! Speciaal voor de Dag van de Jeugdbeweging zetten we voor alle Scouts-, Chiro en KSA-fans dé kampklassieker op het menu: WAP of worst met appelmoes en patatjes. Haal die gamel en dat zakmes met krakkemiekig vorkje vanonder het stof en waan je aan het kampvuur met dit nostalgiegerecht. Bikke bikke bik, hap hap hap!

Allergens:
Mustard
Egg
Milk

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time45 minutes
Cooking Time
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

½ unit

Ui

½ unit

Bospeen

250 g

Kruimige aardappelen

1 teaspoon

Gedroogde tijm

1 unit

Varkensworst met grove mosterd en groene kruiden

(Contains Mustard)

1 unit

Appel

1 unit

Nootmuskaat

½ unit

Ei

(Contains Egg)

1.25 tablespoon

Roomboter

(Contains Milk)

Not included in your delivery

150 milliliters

Groentebouillon

½ tablespoon

Wittewijnazijn

½ teaspoon

Mosterd

drizzle

Melk

(Contains Milk)

to taste

Peper en zout

Nutrition Values

Energy (kJ)4017 kJ
Calories960 kcal
Fat49 g
Saturated Fat22.3 g
Carbohydrate94 g
Sugar35.9 g
Dietary Fiber18 g
Protein26 g
Salt3.9 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Pan with Lid
Saucepan
Grater
Potato Masher

Cooking Steps

Voorbereiden
1

Bereid de bouillon. Snipper de ui. Schil de bospeen en snijd de bospeen in schijfjes van 1/2 cm dik. Was of schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Breng in een pan met deksel ruim water met een snuf zout aan de kook voor de aardappelen.

Bospeen stoven
2

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak 1 – 2 minuten. Voeg de bospeen en 1 tl gedroogde tijm per persoon toe en bak 2 – 3 minuten. Blus af met per persoon 1/2 el wittewijnazijn, 1/2 tl mosterd en de bouillon. Breng aan de kook en verlaag het vuur. Laat 25 – 30 minuten, afgedekt, zachtjes pruttelen. Haal de laatste 5 minuten het deksel van de pan.

Worsten bakken
3

Kook de aardappelen 12 – 15 minuten in de pan met deksel. Giet af en laat zonder deksel uitstomen. Verhit 1/4 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur en bak de worsten in 2 – 3 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur, dek de pan af en bak nog 8 – 10 minuten. Draai af en toe om.

Prakken en raspen
4

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Voeg de appelblokjes en 3 el water per persoon toe aan een steelpan met deksel. Breng afgedekt aan de kook en laat 8 – 10 minuten op laag vuur koken. Roer goed door en prak dan grof met een vork. Rasp ondertussen met een fijne rasp een mespuntje nootmuskaat per persoon.

Puree maken
5

Stamp de aardappelen tot een puree met een aardappelstamper. Voeg per persoon 1/2 el roomboter, 1/2 ei en een scheutje melk toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper, zout en een snuf nootmuskaat. Roer dan de gestoofde bospeen door de puree.

Serveren
6

Serveer de worst met wortelstoemp en appelmoes.