Vandaag gebruik je tahin als basis in de pesto. De nootachtige smaak van de geroosterde sesam combineer je met de frisse smaak van basilicum.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Knoflookteen
5 gram
Vers basilicum
½ stuk(s)
Aubergine
¼ stuk(s)
Granaatappel
⅓ zakje(s)
Midden-Oosterse kruidenmix
Rode ui
150 gram
Zoete aardappel
2 stuk(s)
Libanees platbrood
50 gram
Passata
Pruimtomaat
5 gram
Pompoenpitten
75 gram
Yoghurt Griekse stijl
1 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
½ el
Extra vierge olijfolie
1 tl
Wittewijnazijn
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil of was de zoete aardappel grondig en snijd in blokjes van 1 cm. Snijd de rode ui in halve ringen. Meng de zoete aardappel en de rode ui met 1/2 el olijfolie per persoon en flink wat peper en zout in een kom. Verdeel vervolgens over een bakplaat met bakpapier en bak 20 - 25 min in de oven. Rooster de pompoenpitten in een hapjespan zonder olie en op hoog vuur tot ze beginnen te poffen. Hou ze apart tot verder gebruik in de laatste stap.
Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de aubergine in blokjes van 2 cm. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in dezelfde hapjespan op middelhoog vuur. Bak de aubergine samen met de helft van de knoflook en 1/2 zakje Midden-Oosterse kruiden per persoon 3 - 4 minuten op middelhoog vuur. Voeg de passata toe en verwarm nog 2 minuten. Meng goed door elkaar.
Voeg de andere helft van de knoflook toe aan een hoge kom. Voeg vervolgens de tahin, het verse basilicum en per persoon 1/2 el extra vierge olijfolie, 1 tl wittewijnazijn en 1 tl water toe. Mix het geheel met een staafmixer tot een dunne saus. Breng flink op smaak met peper en zout.
Tip: Is de saus nog erg dik? Voeg dan nog 1 tl water per persoon toe.
De tahin in jouw box is een nieuw product. Speciaal voor ons is aan deze variant minder zout toegevoegd. Het resultaat is even lekker maar beter voor jou. Wist je dat tahin is gemaakt van sesamzaadjes en rijk is aan calcium en ijzer?
Rol met de palm van je hand de granaatappel over het aanrecht en oefen lichtjes druk uit zodat je de pitjes hoort kraken. Snijd de granaatappel vervolgens open en haal de granaatappelpitjes uit de schil. Weeg 75 gr granaatappelpitjes per persoon af. Snijd de tomaat in blokjes.
Leg elk platbrood op een stukje aluminiumfolie. Smeer de tahinpesto over de platbroden. Verdeel er vervolgens de zoete aardappel, rode ui en aubergine over. Verdeel de tomatenblokjes en de helft van de granaatappelpitjes overheen. Klap vervolgens de onderkant naar binnen over de groenten heen en klap dan de ene en daarna de andere kant overheen (zoals een wrap of durum). Bak de dichtgeklapte platbroden 2 - 3 minuten in de oven.
Tip: Laat de randen vrij zodat je ze kan dichtvouwen later.
Haal het aluminiumfolie aan de bovenkant van de platbrood-wrap eraf en eet uit het vuistje. Haal geleidelijk de folie eraf naar mate dat je verder eet. Eet je liever met mes en vork? Haal de hele folie eraf en snijd in stukken. Garneer naar smaak met de overige granaatappelpitten en gepofte pompoenpitten.