Teriyaki-saus komt van de gelijknamige Japanse kooktechniek waarbij vlees of vis een glimmend (teri) glazuurlaagje krijgt en op een hete plaat wordt gegrild (yaki).
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Knoflookteen
0.68 stuk(s)
Bosui
150 gram
Jasmijnrijst
gram
Groentemix met wittekool
200 gram
Oosterse wokmix
5 ml
Sesamolie
(Bevat Sesamzaad)
10 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
3 stuk(s)
Rundergehaktballetjes met köfte-kruiden
25 gram
Teriyakisaus
(Bevat Soja, Tarwe)
5 gram
Ongezouten pinda's
1 el
Zonnebloemolie
½ el
Bruine basterdsuiker
naar smaak
Peper en zout
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de bosui in dunne ringen. Bewaar het groene en het witte deel apart van elkaar. Kook de rijst, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen zonder deksel.
Verhit ondertussen 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een wok of hapjespan op middelhoog vuur. Bak de knoflook en het witte gedeelte van de bosui 1 - 2 minuten. Voeg de oosterse groentemix toe en roerbak 2 - 3 minuten op hoog vuur. Voeg de helft van de sesamolie en de helft van de sojasaus toe aan de groenten en schep om. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Halveer de gehaktballetjes en bak ze in 3 – 5 minuten rondom bruin. Voeg 1/2 el bruine suiker per persoon toe en schep om totdat de suiker gesmolten is. Blus af met de teriyakisaus, de overige sojasaus en sesamolie en 2 el water per persoon. Verwarm het geheel nog 2 minuten.
Tip: Let jij op je zout inname? Laat de sojasaus in deze stap dan achterwege en gebruik alleen de teriyakisaus, sesamolie en water.
Hak de pinda's grof. Verdeel de rijst over diepe borden en schep de teriyaki-gehaktballetjes erop. Serveer met de geroerbakte groenten. Garneer met de pinda's en het groene gedeelte van de bosui.