Skip to main content
Stamppot met Amsterdamse Brandt & Levie-worst

Stamppot met Amsterdamse Brandt & Levie-worst

met uienchutney, tomaat en verse kruiden

Stamppot is een geliefde Nederlandse klassieker die nog wekelijks in vele huishoudens door het hele land op tafel staat. Voor deze speciale 750-jaar-Amsterdam editie mocht de worst van onze Amsterdamse leverancier Brandt & Levie natuurlijk niet ontbreken.

Labels:
Familie
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd30 minuten
oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld
Hoeveelheden

½ stuk(s)

Tomaat

200 gram

Aardappelen

½ stuk(s)

Pastinaak

40 gram

Uienchutney

25 gram

Geraspte cheddar

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

1 stuk(s)

Wortel

5 gram

Verse bladpeterselie en bieslook

1 stuk(s)

Varkensworst met majoraan en knoflook

Zelf toevoegen

½ el

[Plantaardige] roomboter

½ el

Olijfolie

1 tl

Mosterd

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

[Plantaardige] melk

naar smaak

Peper en zout

Energie (kJ)3695 kJ
Energie (kcal)883 kcal
Vetten49.2 g
waarvan verzadigd22.5 g
Koolhydraten82.1 g
waarvan suikers32.7 g
Vezels15.4 g
Eiwitten28.5 g
Zout2.4 g
Potassium1847.1 mg
Calcium122.3 mg
Iron1.3 mg
Aardappelstamper
Deksel
Grote pan
Koekenpan met deksel

Instructies

Voorbereiden
1
  • Was de aardappelen, de wortel en de pastinaak grondig (zie Tip).
  • Snijd de aardappelen in kwarten en snijd de pastinaak en wortel in stukken van 2 cm.

Tip: Je kunt eventueel de aardappelen, wortel en pastinaak ook schillen.

Groenten koken
2
  • Voeg de aardappelen en groenten toe een aan grote pan en zorg dat ze net onder water staan. Verkruimel het bouillonblokje erboven.
  • Breng aan de kook en kook in 20 minuten gaar. Giet daarna af.
  • Stamp de aardappelen en groenten met een aardappelstamper samen met een scheutje melk en een klontje roomboter.
  • Roer de cheddar en mosterd erdoor en breng op smaak met peper en zout. Bewaar afgedekt apart tot serveren.
Groenten snijden
3
  • Hak ondertussen de verse kruiden fijn.
  • Snijd de tomaat in partjes.

Weetje: Wist je dat tomaten rijk zijn aan het antioxidant lycopeen? Antioxidanten beschermen onze cellen en organen tegen vrije radicalen: schadelijke stoffen afkomstig van bijvoorbeeld UV-straling of luchtvervuiling.

Serveren
4
  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de worst in 2 - 3 minuten rondom bruin. 
  • Voeg de tomatenpartjes toe aan de pan, dek af met het deksel en bak 8 - 10 minuten op middelmatig vuur. Keer regelmatig om.
  • Serveer de stamppot over de borden, leg de worst met tomaat erop en besprenkel met het bakvet naar smaak.
  • Garneer met de verse kruiden en serveer met de uienchutney.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders