
Spinaziestamppot met aardpeer en halloumi
met semi-gedroogde tomaten en tijm
Halloumi is gemaakt van geiten-, koe- én schapenmelk. Door zijn hoge smeltpunt is deze van origine Cypriotische kaas zeer geschikt om te grillen.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
Ingredienten
100 gram
Aardpeer
250 gram
Aardappelen
1 stuk(s)
Knoflookteen
35 gram
Semi-gedroogde tomaten
100 gram
Halloumi
100 gram
Spinazie
(Kan bevatten Selderij)
½ zakje(s)
Gedroogde tijm
Zelf toevoegen
naar smaak
Peper en zout
1 tl
Mosterd
1 el
Roomboter
0.07 stuk(s)
Groentebouillonblokje
Benodigdheden
Instructies
Schil de aardperen en de aardappelen en snijd in gelijke grove stukken. Zet de aardperen ruim onder water in een pan met deksel. Verkruimel per persoon 1/8 bouillonblokje boven de pan en breng afgedekt aan de kook. Laat 15 - 20 minuten zachtjes koken. Voeg na 5 minuten de aardappelen toe en kook mee. Giet daarna af, bewaar een beetje kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Wist je dat aardpeer zeer rijk is aan ijzer? De 100 gram aardpeer in dit recept bevat zelfs meer ijzer dan 100 gram biefstuk! Naast de aardpeer zit ook spinazie bomvol ijzer.
Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de semi-gedroogde tomaten in kleine stukjes. Snijd de halloumi in plakken van 1/2 cm dik en hak tot slot de spinazie klein.
Tip: Dit gerecht bevat veel calorieën. Let jij op je calorie-inname? Gebruik dan 75 gram halloumi per persoon en vervang de roomboter in de puree door een extra scheutje melk of kookvocht van de aardappelen.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg 2/3 van de knoflook en 1 1/2 tl gedroogde tijm per persoon toe en fruit 1 minuut. Voeg de spinazie toe en bak nog 3 - 4 minuten. Voeg de stukjes semi-gedroogde tomaat toe, bak nog 1 minuut en breng op smaak met peper en zout. Houd afgedekt warm.
Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag, zonder bakvet, op middelhoog vuur en bak de halloumi 2 - 3 minuten per kant samen met de rest van de knoflook. De halloumi is klaar als hij mooi goudbruin is.
Tip: Bak de halloumi pas als de rest van het gerecht bijna klaar is. Dan kun je de halloumi direct uit de pan serveren en is hij op z'n best: knapperig van buiten en mals vanbinnen. Zorg ervoor dat je pan goed heet is voordat je gaat bakken, anders kan het zijn dat de halloumi uitloopt.
Stamp de aardappelen en aardpeer tot een grove puree. Voeg 1/2 el roomboter per persoon en een scheutje kookvocht toe om het smeuïg te maken. Roer de mosterd door de puree en breng op smaak met peper en zout. Proef en breng eventueel verder op smaak. Voeg de gebakken spinazie toe en meng goed door de puree.
Tip: Zit er nog wat olie bij de semi-gedroogde tomaten? Meng deze dan door de puree!
Verdeel het gerecht over de borden en serveer met de halloumi.