Skip to main content
Zoet-pittige stamppot met sesamzaadjes

Zoet-pittige stamppot met sesamzaadjes

met spek, paksoi en zoetzure komkommer

4.2
(55)

Sesamzaad is een van de oudste akkerbouwgewassen. Hoewel ze populair zijn in Oost-Azië, komen sesamzaadjes oorspronkelijk uit Afrika waar de teelt duizenden jaren terug gaat!

Labels:
Caloriebewust
Extra groente
Allergenen:
Soja
Gluten
Tarwe
Sesamzaad

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd30 minuten
oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld
Hoeveelheden

½ stuk(s)

Komkommer

200 gram

Aardappelen

200 gram

Zoete aardappel

½ stuk(s)

Rode peper

1 tl

Verse gember

1 stuk(s)

Knoflookteen

¼ bosje(s)

Bosui

½ stuk(s)

Paksoi

¼ stuk(s)

Limoen

5 ml

Sojasaus

(Bevat: Soja, Gluten, Tarwe)

½ zakje(s)

Sesamzaad

(Bevat: Sesamzaad Kan bevatten: Walnoten, Hazelnoten, Noten, Macadamianoten, Cashewnoten, Paranoten, Pecannoten, Amandelnoten, Pinda's, Pistachenoten)

50 gram

Spekreepjes

Zelf toevoegen

1 tl

Suiker

1

[Plantaardige] melk

½ el

[Plantaardige] roomboter

1 el

Wittewijnazijn

naar smaak

Peper en zout

Energie (kJ)2883 kJ
Energie (kcal)689 kcal
Vetten22.5 g
waarvan verzadigd9.2 g
Koolhydraten96.6 g
waarvan suikers25.4 g
Vezels16.1 g
Eiwitten20.6 g
Zout2.9 g
Potassium1239.9 mg
Calcium78.6 mg
Iron1.8 mg
Dunschiller of kaasschaaf
Pan
Saladekom
Hapjespan
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1
  • Schaaf met een dunschiller of kaasschaaf dunne linten van de komkommer.
  • Meng in een saladekom de suiker en wittewijnazijn. Voeg hier de komkommer aan toe en bewaar apart.
  • Breng ruim water aan de kook in een pan voor de aardappelen en zoete aardappel. Schil de aardappelen en zoete aardappel en snijd in gelijke stukken.
  • Kook in 12 - 15 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen.
Groenten snijden
2
  • Verwijder ondertussen de zaadlijsten van de rode peper (let op: pittig! Gebruik naar smaak) en snijd fijn.
  • Schil de gember en rasp of snijd fijn. Pers de knoflook of snijd fijn.
  • Snijd de bosui in fijne ringen en bewaar een klein deel van het groene gedeelte apart ter garnering. 
  • Snijd het witte en het groene gedeelte van de paksoi klein en bewaar apart van elkaar. Snijd de limoen in partjes.
Paksoi bakken
3
  • Verhit een hapjespan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes 4 minuten. Haal uit de hapjespan en bewaar apart.
  • Verhit dezelfde hapjespan op middelhoog vuur en bak de knoflook, de gember, het witte gedeelte van de bosui en de rode peper 1 - 2 minuten in het bakvet van de spekjes.
  • Voeg daarna het witte gedeelte van de paksoi toe en bak 4 minuten mee.
  • Voeg het groene gedeelte van de paksoi en de sojasaus toe en bak nog 1 minuut mee.
Serveren
4
  • Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een puree. Breng op smaak met peper en zout. Voeg een klontje roomboter en een scheutje melk toe en stamp goed door. Voeg daarna de gebakken groenten toe.
  • Verdeel de stamppot over de borden en garneer met de spekreepjes, het overige groene gedeelte van de bosui en het sesamzaad.
  • Serveer met de limoenpartjes. Serveer de zoetzure komkommerlinten ernaast.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders