topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Orzo alla carbonara

Orzo alla carbonara

Met pittige geroosterde broccoli

Een van de vele theorieën over hoe spaghetti carbonara aan zijn naam is gekomen, is dat de grote hoeveelheid zwarte peper die erover wordt gemalen deed denken aan kolengruis – daar zou 'carbone' vandaan komen, wat Italiaans is voor 'kolen'. Een andere is dat het simpelweg de pasta van de kolenmijnwerkers was. Het geheim van een goede carbonara: eenvoud. Deze variant maak je met orzo in plaats van spaghetti.

Labels:
Kook mij eerst
Allergenen :
Gluten
Tarwe
Eieren
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd35 minuten
oventijd
NiveauMoeilijk

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Rode peper

200 gram

Broccoli

85 gram

Orzo

(Bevat Gluten, Tarwe Kan bevatten Soja, Lupine, Mosterd, Eieren)

¼ stuk(s)

Citroen

40 gram

Spekblokjes

2 stuk(s)

Ei

(Bevat Eieren)

25 gram

Geraspte pecorino

(Bevat Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

1 el

Olijfolie

125 ml

Groentebouillon

½ el

Zonnebloemolie

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3548 kJ
Energie (kcal)848 kcal
Vetten48 g
waarvan verzadigd16.3 g
Koolhydraten63 g
waarvan suikers4.7 g
Vezels10 g
Eiwitten36 g
Zout4.1 g

Benodigdheden

Bakpapier
Bakplaat
Snijplank
Fruitmesje
Oven
Hapjespan met deksel
Koekenpan
Rasp
Kom
Bord

Instructies

Broccoli roosteren
1

Verwarm de oven voor op 220 graden. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd de rode peper fijn. Snijd de bloem van de broccoli in kleine roosjes en de steel in blokjes. Meng op een bakplaat met bakpapier de broccoli met de rode peper en de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Bak 12 – 18 minuten in de oven, of totdat de roosjes knapperig zijn. Bereid ondertussen de bouillon.

Orzo koken
2

Verhit ondertussen de zonnebloemolie in een wok of hapjespan met deksel. Voeg de orzo toe en roerbak 1 minuut op middelhoog vuur. Schenk de bouillon en 50 ml water per persoon over de orzo en kook de orzo, afgedekt, in 10 – 12 minuten op laag vuur droog. Schep regelmatig om. Voeg eventueel extra water toe als de orzo te droog wordt.

Spekjes bakken
3

Rasp ondertussen de schil van de citroen. Snijd de citroen vervolgens door de helft, pers de ene helft uit en snijd de andere in parten. Verhit een koekenpan, zonder olie, op middelhoog vuur en bak de spekblokjes in 6 – 8 minuten knapperig. Voeg 1/2 tl citroensap per persoon toe, roer goed door en haal van het vuur.

Saus maken
4

Splits ondertussen de helft van de eieren door het eiwit voorzichtig door de ruimte tussen je vingers te laten glippen, zodat je de dooier overhoudt. Klop de eidooiers in een kom met de rest van de (volledige) eieren los. Meet per persoon 3 el van het geklutste eimengsel af en meng dat in een andere kom met de geraspte pecorino en flink wat zwarte peper.

Orzo mengen
5

Haal de wok of hapjespan van het vuur en meng snel de spekjes door de orzo. Voeg vervolgens onmiddellijk het ei-kaasmengsel toe en roer zorgvuldig en zo snel mogelijk door de orzo. Het is de bedoeling dat het ei niet stolt, maar een mooie, glanzende saus vormt die goed aan de orzo blijft kleven.

Serveren
6

Verdeel de orzo alla carbonara en de geroosterde broccoli over de borden. Besprenkel en bestrooi de broccoli naar smaak met citroensap en -rasp. Serveer met de citroenparten.