Lichte waterzooi van kabeljauw
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Lichte waterzooi van kabeljauw

Lichte waterzooi van kabeljauw

met wortel, prei en koolrabi

Wist je dat koolrabi een van de weinige knolgroenten is die boven de grond groeit?

Labels:
Caloriebewust

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd45 minuten
MoeilijkheidGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Laurierblad

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

125 gram

Aardappelen

½ stuk(s)

Prei

⅕ stuk(s)

Koolrabi

½ stuk(s)

Wortel

½ stuk(s)

Volkoren puntje

2.5 gram

Verse krulpeterselie

1 stuk(s)

Kabeljauwfilet

25 gram

Biologische zure room

Zelf toevoegen

1 el

[Plantaardige] roomboter

naar smaak

Peper en zout

300 ml

Zoutarme visbouillon

½ el

Wittewijnazijn

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)509 kcal
Energie (kJ)2128 kJ
Vetten18 g
waarvan verzadigd10 g
Koolhydraten50 g
waarvan suikers11 g
Vezels13.2 g
Eiwitten30 g
Zout4 g

Benodigdheden

Soeppan of grote pan met deksel

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de visbouillon en voeg het laurierblad toe aan de bouillon. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Was de aardappelen grondig of schil en snijd in grove stukken. Snijd de prei in ringen. Schil de koolrabi en snijd in kleine blokjes van maximaal 1 cm groot. Snijd de wortel in dunne halve plakken.

Tip: Let jij op je zoutinname? Bereid dan 150 - 200 ml bouillon per persoon en vul dat verder aan met kokend water.

Waterzooi maken
2

Verhit 1 el roomboter per persoon in een grote pan of soeppan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 1 - 2 minuten. Voeg daarna de prei, wortel, koolrabi en aardappelen toe en bak 3 - 4 minuten. Blus af met 1/2 el wittewijnazijn per persoon en de bouillon met laurierblad. Breng aan de kook en laat 15 - 20 minuten afgedekt koken, of tot de aardappel gaar is.

Brood bakken
3

Bak het volkoren broodje 6 - 8 minuten in de oven.

Tip: Het volkoren broodje bevat in vergelijking met een wit broodje niet alleen meer vezels, maar ook 2 tot 3 keer zoveel vitaminen en mineralen zoals kalium, magnesium, ijzer, en vitamine B6 en B11.

Snijden
4

Snijd ondertussen de krulpeterselie fijn. Snijd de kabeljauwfilet in blokjes van 2 cm en breng op smaak met peper en zout.

Kabeljauw pocheren
5

Verlaag, wanneer de aardappel gaar is, het vuur van de waterzooi zodat hij niet meer kookt. Meng de zure room en de helft van de krulpeterselie door de waterzooi. Breng op smaak met peper en zout. Leg de stukjes kabeljauw in de waterzooi en pocheer, afgedekt 3 - 5 minuten op laag vuur.

Serveer
6

Verdeel de waterzooi over de borden. Garneer met de overige krulpeterselie en serveer met het volkoren broodje.

Tip: Dit gerecht is licht maar rijk aan groenten, vezels en jodium. Jodium komt van de kabeljauw en is een belangrijk mineraal voor de schildklier en voor de groei en ontwikkeling bij kinderen.