Wist je dat rozemarijn afkomstig is uit de landen rond de Middellandse Zee? Van nature groeit de plant dicht bij de kust, vandaar ook zijn naam - die 'zeedauw' betekent.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
250 gram
Aardappelen
3 stuk(s)
Kipgehaktballetjes met Italiaanse kruiden
½ stuk(s)
Ui
3 stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Tomaat
200 gram
Passata
4.95 gram
Verse rozemarijn en tijm
⅓ stuk(s)
Komkommer
20 gram
Rucola en veldsla
25 gram
Mayonaise
(Bevat: Mosterd, Ei)
naar smaak
Peper en zout
½ tl
Wittewijnazijn
½ el
Bloem
½ el
Extra vierge olijfolie
½ el
[Plantaardige] roomboter
½ el
Olijfolie
Verwarm de oven op 210 graden. Was of schil de aardappelen en snijd in frieten van maximaal 1 cm dik. Dep de frieten droog met keukenpapier en meng ze in een kom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier en bak ze 30 – 35 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn.
Tip: Voor het krokantste resultaat gebruik je een heteluchtoven. Heb jij die niet? Verwarm de oven dan voor op 230 graden en houd dezelfde baktijd aan.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes in 7 - 9 minuten rondom bruin. Haal uit de pan en bewaar apart. Bewaar ook de pan met bakvet. Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui. Snijd de tomaat in blokjes.
Zet de pan van de gehaktballetjes terug op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en ui toe en bak 1 - 2 minuten in het bakvet van de balletjes. Voeg 1/2 el bloem per persoon toe aan de hapjespan en bak 1 minuut. Voeg de passata, de tomatenblokjes, de takjes rozemarijn en tijm en 2 el water per persoon toe. Breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat, afgedekt, 5 minuten zachtjes koken.
Haal de hapjespan van het vuur en haal de rozemarijn en tijm uit de saus. Schenk de tomatensaus over in een hoge kom en pureer met een staafmixer tot een gladde saus. Verhit de saus opnieuw in de hapjespan, voeg de gehaktballetjes toe en verwarm het geheel, afgedekt, nog 3 - 5 minuten.
Snijd ondertussen de komkommer in blokjes. Meng in een saladekom per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie, 1 tl wittewijnazijn, peper en zout. Meng vlak voor serveren de komkommerblokjes en de gemengde sla door de dressing.
Verdeel de balletjes in tomatensaus over de borden. Leg de frietjes ernaast en serveer met de salade en de mayonaise.
Tip: Wist je dat deze maaltijd 350 gram groente bevat per portie? De passata in dit gerecht wordt ook meegerekend. Deze bevat namelijk ongeveer evenveel vitaminen, mineralen en voedingsvezels als verse groenten.