Laos is een veel voorkomende smaakmaker in de Indonesische keuken - in vorm en smaak lijkt het op gember met een vleugje citrus.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Knoflookteen
¼ stuk(s)
Rode peper
½ stuk(s)
Ui
1.65 cm
Verse gember
½ stuk(s)
Vers citroengras
100 gram
Rendang
½ zakje(s)
Gedroogde laos
2 stuk(s)
Laurierblad
75 gram
Jasmijnrijst
â…“ stuk(s)
[Mini-]komkommer
¼ stuk(s)
Limoen
25 gram
Taugé
½ stuk(s)
Wortel
naar smaak
Peper en zout
½ stuk(s)
Zoutarm runderbouillonblokje
½ el
Zonnebloemolie
½ el
[Zoutarme] ketjap manis
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de rode peper fijn. Snipper de ui. Schil de wortel en rasp fijn. Schil de gember. Kneus het citroengras door de stengels op 3 plekken te knikken.
Tip: Let op: de rode peper is pittig! Houd je niet van pittig of eten er kinderen mee? Gebruik dan naar smaak minder rode peper of houd apart.
Verwarm 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een soeppan met deksel op middelhoog vuur. Bak de ui, geraspte wortel, knoflook en rode peper 2 - 3 minuten. Voeg de rendang en de gedroogde laos toe en bak 1 minuut.
Verbrokkel het runderbouillonblokje boven de pan en voeg het gekneusde citroengras, de laurierblaadjes en het hele stuk geschilde gember toe. Blus af met de ketjap en 200 ml water per persoon. Roer goed door, breng aan de kook en laat, afgedekt, 12 - 15 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Let jij op je zoutinname? Gebuik dan de helft van de benodigde hoeveelheid van het bouillonblokje.
Kook de rijst, afgedekt, 12 - 15 minuten. Giet af indien nodig en laat afgedekt uitstomen.
Schil met een dunschiller een paar slierten van de komkommer. Laat er een paar slierten schil tussen: dit geeft een leuk effect. Snijd de komkommer daarna in plakjes. Snijd de limoen in partjes.
Haal het stuk gember, het citroengras en de blaadjes laurier uit de soep. Verdeel de rijst over de borden. Schep de stoofsoep over de rijst. Serveer met de taugé, de komkommer en de limoenpartjes.