Aardpeer doet vanwege zijn zoet, nootachtige smaak wel wat denken aan artisjok. Niet voor niets wordt hij ook wel Jeruzalem-artisjok genoemd. Aardpeer smaakt goed met kaas, bijvoorbeeld komijnekaas of dit geval halloumi. Deze kaas blijft mooi stevig als je hem bakt en krijgt een goudbruin korstje.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
250 g
Vastkokende aardappelen
100 g
Aardpeer
3 bunch
Verse tijm
(May be present Celery)
60 g
Halloumi
(Contains Milk)
100 g
Spinazie
(May be present Celery)
35 g
Zongedroogde tomaten
1.5 tablespoon
Roomboter
(Contains Milk)
½ tablespoon
Olijfolie
1 teaspoon
Mosterd
to taste
Peper en zout
Schil de aardappelen (milva) en de aardperen en snijd in even grote, grove stukken. Zorg dat de aardappelen en de aardperen net onder water staan in een pan met deksel, breng afgedekt aan de kook en laat 12 – 15 minuten zachtjes koken. Giet daarna af, bewaar een beetje kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
Ris ondertussen de tijmblaadjes van de takjes. Halveer de helft van de zongedroogde tomaten en snijd de overige tomaten in kleine stukjes. Snijd de halloumi in plakken van 1/2 cm dik en snijd de spinazie klein.
Verhit 1/2 el van de roomboter per persoon in een wok of hapjespan op middelhoog vuur en bak de tijm met het grootste deel van de spinazie 3 – 4 minuten. Voeg de stukjes zongedroogde tomaten toe, bak nog 1 minuut en breng op smaak met peper en zout. Houd afgedekt warm.
Verhit ondertussen de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de halloumi 2 – 3 minuten per kant
Stamp de aardappelen en aardpeer met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg de overige roomboter en een scheutje kookvocht toe om het smeuïg te maken. Roer de mosterd door de puree en breng op smaak met peper en zout. Proef en breng eventueel verder op smaak. Voeg de gebakken spinazie aan de stamppot toe, roer door en voeg als laatst de overige rauwe spinazie toe
Verdeel het gerecht over de borden, garneer met de gehalveerde zongedroogde tomaten en serveer met de halloumi.