Varkenshaas met zomergratin
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Varkenshaas met zomergratin

Varkenshaas met zomergratin

Van aardappel en cherrytomaten met knapperige serranoham

Laat je niet misleiden door de bereidingstijd van dit recept, de oven neemt het meeste werk uit handen. Varkenshaas is het meest malse deel van het varken. Het vlees bak je eerst kort aan, op hoge temperatuur en niet te lang, zodat het wel lekker bruin wordt maar niet uitdroogt. De gratin wordt heerlijk romig doordat je de aardappelen voorkookt in room in plaats van in water.

Labels:
Kook mij eerst
Allergenen :
Melk (inclusief lactose)
Eieren
Lupine
Mosterd
Sesamzaad
Soja
Selderij

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd50 minuten
MoeilijkheidMoeilijk

Ingredienten

Hoeveelheden

250 gram

Aardappelen

1 stuk(s)

Knoflookteen

100 ml

Slagroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

250 gram

Rode cherrytomaten

20 gram

Kappertjes

20 gram

Serranoham

(Bevat Eieren, Melk (inclusief lactose), Lupine, Mosterd, Sesamzaad, Soja)

120 gram

Varkenshaasmedaillon

6 leaves

Vers basilicum

(Bevat Selderij)

Zelf toevoegen

25 ml

Melk

(Bevat Melk (inclusief lactose))

¼ stuk(s)

Groentebouillonblokje

¾ el

Olijfolie

¼ el

Roomboter

(Bevat Melk (inclusief lactose))

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3925 kJ
Energie (kcal)938 kcal
Vetten55 g
waarvan verzadigd28.7 g
Koolhydraten64 g
waarvan suikers4.1 g
Vezels10 g
Eiwitten42 g
Zout4.9 g

Benodigdheden

Oven
Pan met deksel
Ovenschaal
Bakpapier
Bakplaat
Aluminiumfolie
Koekenpan

Instructies

Aardappelen koken
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne schijfjes. Pers de knoflook of snijd fijn. Schenk de slagroom en de melk in een pan met deksel, verkruimel het bouillonblokje erboven en voeg de knoflook en de aardappelen toe. Breng aan de kook en laat, afgedekt, 9 – 11 minuten zachtjes koken. De aardappel hoeft nog niet gaar te zijn.

Gratin maken
2

Haal de aardappel uit de pan met een schuimspaan. Laat het melkmengsel nog 4 – 6 minuten, onafgedekt, zachtjes koken, of tot het de consistentie van dikke room heeft. Halveer ondertussen de rode cherrytomaten. Meng de aardappelen en kappertjes in een ovenschaal met de room en verdeel de cherrytomaten erover.

Gratin en ham bakken
3

Zet de ovenschaal in de oven en bak 20 – 25 minuten, of totdat de aardappel gaar is en de tomaat zacht. Verdeel ondertussen de serranoham over een bakplaat met bakpapier. Zorg ervoor dat de plakjes niet overlappen. Bak de serranoham 8 – 10 minuten mee met de gratin in de oven, of totdat hij knapperig is.

Varkenshaas bereiden
4

Verhit ondertussen de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bestrooi de varkenshaas met flink wat peper en zout. Bak in 4 minuten rondom bruin in de hete olie. Zet het vuur uit, voeg de roomboter toe en schep goed om. Leg de varkenshaas inclusief bakvet in een andere ovenschaal en bak 7–10 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat maximaal 1 -2 minuten op een snijplank rusten onder aluminiumfolie.

Snijden
5

Snijd ondertussen de blaadjes basilicum fijn. Snijd de varkenshaas in plakken.

Serveren
6

Verdeel de tomaat-aardappelgratin over diepe borden en serveer met de varkenshaas. Bestrooi de gratin met het basilicum en verkruimel de knapperige ham over de gratin en de varkenshaas. Schenk het bakvet uit de ovenschaal naar wens over de varkenshaas.