HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconVarkenshaas Met Zomergratin
topBanner
Varkenshaas met zomergratin

Varkenshaas met zomergratin

Van aardappel en cherrytomaten met knapperige serranoham

Premium
Lees meer

Laat je niet misleiden door de bereidingstijd van dit recept, de oven neemt het meeste werk uit handen. Varkenshaas is het meest malse deel van het varken. Het vlees bak je eerst kort aan, op hoge temperatuur en niet te lang, zodat het wel lekker bruin wordt maar niet uitdroogt. De gratin wordt heerlijk romig doordat je de aardappelen voorkookt in room in plaats van in water.

Labels:Eten binnen 3 dagen
Allergenen :Melk (inclusief lactose)EiLupineMosterdSesamzaadSoja

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd50 minuten
MoeilijkheidsgraadMoeilijk
Ingredienten
Hoeveelheden
1
2
3
4
5
6
Ingredientenarrow down iconarrow down icon
Hoeveelheden
1
2
3
4
5
6

500 gram

Aardappelen

2 stuk(s)

Knoflookteen

200 ml

Slagroom

(BevatMelk (inclusief lactose))

500 gram

Rode cherrytomaten

40 gram

Kappertjes

40 gram

Serranoham

(BevatMelk (inclusief lactose), Ei, Lupine, Mosterd, Sesamzaad, Soja)

240 gram

Varkenshaasmedaillon

12 leaves

Vers basilicum

Zelf toevoegen

50 ml

Melk

(BevatMelk (inclusief lactose))

½ stuk(s)

Groentebouillonblokje

1.5 el

Olijfolie

½ el

Roomboter

(BevatMelk (inclusief lactose))

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden
Voedingswaardenarrow down iconarrow down icon
per gerecht
per 100g
Energie (kJ)3925 kJ
Energie (kcal)938 kcal
Vetten55.0 g
waarvan verzadigd28.7 g
Koolhydraten64 g
waarvan suikers4.1 g
Vezels10 g
Eiwitten42 g
Zout4.9 g
Benodigdheden
Benodigdhedenarrow down iconarrow down icon
Oven
Pan met deksel
Ovenschaal
Bakpapier
Bakplaat
Aluminiumfolie
Koekenpan
Instructiesarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne schijfjes. Pers de knoflook of snijd fijn. Schenk de slagroom en de melk in een pan met deksel, verkruimel het bouillonblokje erboven en voeg de knoflook en de aardappelen toe. Breng aan de kook en laat, afgedekt, 9 – 11 minuten zachtjes koken. De aardappel hoeft nog niet gaar te zijn.

2

Haal de aardappel uit de pan met een schuimspaan. Laat het melkmengsel nog 4 – 6 minuten, onafgedekt, zachtjes koken, of tot het de consistentie van dikke room heeft. Halveer ondertussen de rode cherrytomaten. Meng de aardappelen en kappertjes in een ovenschaal met de room en verdeel de cherrytomaten erover.

3

Zet de ovenschaal in de oven en bak 20 – 25 minuten, of totdat de aardappel gaar is en de tomaat zacht. Verdeel ondertussen de serranoham over een bakplaat met bakpapier. Zorg ervoor dat de plakjes niet overlappen. Bak de serranoham 8 – 10 minuten mee met de gratin in de oven, of totdat hij knapperig is.

4

Verhit ondertussen de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bestrooi de varkenshaas met flink wat peper en zout. Bak in 4 minuten rondom bruin in de hete olie. Zet het vuur uit, voeg de roomboter toe en schep goed om. Leg de varkenshaas inclusief bakvet in een andere ovenschaal en bak 7–10 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat maximaal 1 -2 minuten op een snijplank rusten onder aluminiumfolie.

5

Snijd ondertussen de blaadjes basilicum fijn. Snijd de varkenshaas in plakken.

6

Verdeel de tomaat-aardappelgratin over diepe borden en serveer met de varkenshaas. Bestrooi de gratin met het basilicum en verkruimel de knapperige ham over de gratin en de varkenshaas. Schenk het bakvet uit de ovenschaal naar wens over de varkenshaas.