Varkenshaas met cranberrysaus en aardappelgratin
Varkenshaas met cranberrysaus en aardappelgratin

Varkenshaas met cranberrysaus en aardappelgratin

met bospeen in sinaasappel-botersaus en appel-spruitensalade

Varkenshaas is het meest malse stuk vlees van het varken. Wist je dat dit het enige stukje van het varken is dat je zelfs rosé kunt eten?

Tags:
Extra Veggies
Allergens:
Milk

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time55 minutes
Cooking Time55 minutes
DifficultyHard

Ingredients

Serving amount

½ piece

Red onion

20 g

Bacon lardons

250 g

Potatoes

50 milliliters

Heavy cream

(Contains Milk)

25 g

Grated aged Gouda

⅓ bunch

Bunched carrots

½ piece

Easy peel orange

10 g

Shaved almonds

1 piece

Pork tenderloin

40 g

Cranberry chutney

½ piece

Apple

50 g

Brussels sprouts

5 g

Fresh chives

20 g

Mixed leaves of lamb's lettuce, arugula & baby spinach

20 g

Dried cranberries & mixed seeds

¼ sachet(s)

Belgian spice mix

Not included in your delivery

1 teaspoon

White balsamic vinegar

½ tablespoon

Extra virgin olive oil

½ tablespoon

Balsamic vinegar

1 tablespoon

[Plant-based] butter

Nutrition Values

Calories1254 kcal
Energy (kJ)5245 kJ
Fat66 g
Saturated Fat29 g
Carbohydrate99 g
Sugar42 g
Dietary Fiber12.7 g
Protein55 g
Salt1 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Tall-Sided Pan
Grater
Peeler
Casserole with Lid
Aluminum Foil
Salad Bowl

Cooking Steps

Gratin maken
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes en de helft van de ui 5 - 6 minuten. Voeg eventueel wat olie toe als de ui aanbakt. Was ondertussen de aardappel en snijd in dunne plakken. Zet de aardappelschijfjes rechtop in een ovenschaal. Verdeel de spekblokjes en ui erover - bewaar de koekenpan. Giet de slagroom over de schaal, garneer met de kaas en bak 25 - 35 minuten in de oven.

Amandelschaafsel roosteren
2

Snijd het loof van de bospeen (maar laat een stukje groen zitten) en schil ze met een dunschiller. Rasp de schil van de sinaasappel met een fijne rasp en pers de sinaasappel. Verhit een hapjespan met deksel op middelmatig vuur en rooster het amandelschaafsel tot het goudbruin is. Haal uit de pan en bewaar apart.

Peen koken
3

Zet de hapjespan met deksel terug op het vuur en smelt de helft van de roomboter in de pan. Leg de bospeen plat op de bodem, voeg het sinaasappelsap en de sinaasappelrasp toe, dek af en breng aan de kook. Laat, afgedekt, 15 - 20 minuten zachtjes koken. Voeg een scheutje water toe als de saus te snel inkookt. Haal het deksel van de pan, breng op smaak met peper en laat eventueel nog verder inkoken zonder deksel.

Varkenshaas bakken
4

Voeg 1/2 el roomboter per persoon toe aan de koekenpan van het spek en de ui en bak de varkenshaas in 3 - 4 minuten rondom bruin. Leg de varkenshaas in een ovenschaal en bak 6 - 8 minuten in de oven. Haal uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat rusten tot gebruik. Verwarm ondertussen op laag vuur het achtergebleven bakvet van de varkenshaas en voeg de cranberrychutney, de zwarte balsamicoazijn en naar smaak honing toe. Houd de saus op laag vuur warm tot serveren.

Salade maken
5

Halveer de appel en verwijder het klokhuis. Rasp de spruitjes en de appel met een grove rasp. Snijd de bieslook fijn. Meng in een saladekom de witte balsamicoazijn, extra vierge olijfolie en naar smaak peper en zout tot een dressing. Voeg de salademix, de geraspte spruiten en appel, de overige rode ui, de cranberry-pittenmix en de helft van de bieslook toe en meng goed.

Serveren
6

Snijd de varkenshaas in plakken en verdeel de cranberrysaus erover. Leg de bospeen ernaast, schenk de overgebleven saus erbij en garneer met het amandelschaafsel. Serveer met de salade en de aardappelgratin. Garneer de gratin met de overige bieslook.