Skip to main content
Varkenshaas met champignonroomsaus

Varkenshaas met champignonroomsaus

met rijst en broccoli

3.8
(221)

Varkenshaas is het meest malse stuk vlees van het varken. Wist je dat dit het enige stukje van het varken is dat je zelfs rosé kunt eten?

Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd40 minuten
oventijd40 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Sjalot

3 stuk(s)

Knoflookteen

125 gram

Champignons

100 gram

Broccoli

75 gram

Witte langgraanrijst

100 ml

Kookroom

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

1 stuk(s)

Varkenshaas

Zelf toevoegen

naar smaak

Peper en zout

1 el

[Plantaardige] roomboter

50 ml

Zoutarme paddenstoelen- of groentebouillon

1 el

Bloem

1 el

Wittewijnazijn

Voedingswaarden

Energie (kJ)3532 kJ
Energie (kcal)844 kcal
Vetten39 g
waarvan verzadigd22 g
Koolhydraten75 g
waarvan suikers7 g
Vezels6.4 g
Eiwitten43 g
Zout1 g
Potassium288 mg

Benodigdheden

Pan met deksel
Hapjespan
Koekenpan
Aluminiumfolie
Keukenpapier

Instructies

Voorbereiden
1

Haal de varkenshaas uit de koelkast, zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst. Bereid de bouillon. Snipper de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de champignons in plakjes. Snijd de bloem van de broccoli in roosjes en de steel in blokjes.

Tip: Heb je geen paddenstoelenbouillon in huis? Gebruik dan groentenbouillon.

Rijst koken
2

Weeg de rijst af. Kook de rijst, afgedekt, 12 – 15 minuten. Giet daarna af als het nodig is en laat zonder deksel uitstomen.

Tip: Ben je een grote eter? Kook dan alle rijst.

Saus maken
3

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur. Fruit de knoflook en sjalot 1 – 2 minuten. Voeg de champignons en 1 el bloem per persoon toe en bak 4 – 6 minuten. Blus af met de bouillon en 1 el wittewijnazijn per persoon. Verlaag het vuur, voeg de kookroom toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Roer even door en laat de champignonsaus 12 – 15 minuten zachtjes inkoken.

Tip: De wittewijnazijn zorgt voor een licht zure smaak. Houd je hier niet zo van? Voeg dan de helft toe of laat de azijn helemaal achterwegen.

Varkenshaas bakken
4

Dep de varkenshaas droog met keukenpapier en wrijf hem in met peper en zout. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de varkenshaas 10 - 12 minuten. Keer regelmatig om zodat alle kanten mooi dichtschroeien. Bestrooi met wat peper en verpak in aluminiumfolie. Laat rusten tot serveren.

Broccoli koken
5

Kook ondertussen ruim water met een snuf zout in een pan met deksel voor de broccoli. Voeg de broccoli toe aan de pan met deksel en kook 5 - 7 minuten. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.

Tip: Broccoli wordt niet voor niets gezien als een supergroente. Het is rijk aan onder andere vitamine B, C en E, én calcium, kalium en ijzer.

Serveren
6

Verdeel de rijst, broccoli en varkenshaas over de borden. Schenk een beetje champignonroomsaus over de varkenshaas en serveer de rest van de champignonsaus ernaast.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders