Stamppot met gehaktballetjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Stamppot met gehaktballetjes

Stamppot met gehaktballetjes

met snijbonen, wortel en zoete uienjus

Wortels zijn rijk aan vitamine A. Dit geeft je ogen en afweersysteem een extra boost!

Labels:
Extra groente
Caloriebewust

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd30 minuten
oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

200 gram

Aardappelen

1 stuk(s)

Wortel

100 gram

Gesneden snijbonen

(Kan bevatten Selderij)

½ stuk(s)

Ui

4 stuk(s)

Half-om-half gehaktballetjes met Spaanse kruiden

(Kan bevatten Selderij, Soja, Gluten, Eieren, Mosterd)

20 gram

Pikante uienchutney

Zelf toevoegen

1

[Plantaardige] melk

¾ el

[Plantaardige] roomboter

150 ml

Zoutarme runderbouillon

1 tl

Mosterd

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2482 kJ
Energie (kcal)593 kcal
Vetten28.3 g
waarvan verzadigd13.3 g
Koolhydraten54.5 g
waarvan suikers13.6 g
Vezels18.7 g
Eiwitten26.4 g
Zout2.1 g

Benodigdheden

Pan
Vergiet
Koekenpan met deksel
Aardappelstamper

Instructies

Aardappelen koken
1

Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan voor de aardappelen en de wortel. Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Snijd de wortel in plakken van 1/2 cm dik. Kook de aardappelen samen met de wortel, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen.

Snijbonen koken
2

Breng ruim water aan de kook in een pan voor de snijbonen.  Kook de snijbonen 6 - 8 minuten. Giet af in een vergiet en spoel af onder koud water zodat de snijbonen niet verder garen. Het is niet erg als de snijbonen afkoelen. Snijd ondertussen de rode ui in halve ringen.

Weetje: In snijbonen zitten belangrijke mineralen. Zo zorgt kalium voor het behoud van een gezonde bloeddruk, calcium voor sterke botten en ijzer voor een energieker gevoel.

Gehaktballetjes bakken
3

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes in 3 - 4 minuten rondom bruin. Voeg de rode ui toe. Verlaag het vuur en laat het geheel, afgedekt, nog 4 - 5 minuten sudderen, of tot de uien zacht zijn.

Uienjus maken
4

Voeg de uienchutney en 150 ml bouillon per persoon toe aan de koekenpan. Meng alles goed en laat de jus zonder deksel 3 - 5 minuten inkoken tot de gewenste dikte (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout. 

Tip: Duurt het te lang voordat de jus is ingekookt? Zet het vuur dan wat hoger. Houd de jus dan wel goed in de gaten, anders brandt hij aan.

Stamppot maken
5

Stamp ondertussen de aardappelen en wortel grof met een aardappelstamper. Voeg per persoon: 1/4 el roomboter en 1 tl mosterd toe. Voeg eventueel een scheutje melk toe om het geheel smeuïg te maken. Roer de snijbonen erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de stamppot over de borden. Leg de gehaktballetjes erop en schenk de uienjus erover.

Weetje: Wist je dat deze maaltijd door de ruim 250 gram groente per portie al bijna 50% van de ADH vezels bevat? Vezels zijn goed voor je darmflora en dat zorgt weer voor een sterke weerstand en een energiek gevoel.