Atjar is een Indonesisch zuur bijgerecht gemaakt van groenten. Dit frisse bijgerecht vormt een contrast met de vaak kruidige bijgerechten.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
1 piece
Seasoned hamburger
60 g
Peanut sauce
1 piece
Poppyseed roll
25 g
Vegetarian krupuk
½ piece
[Persian] cucumber
½ piece
Carrot
1 cm
Fresh ginger
1 piece
Garlic
¼ piece
Red chili pepper
0.51 teaspoon
Ground turmeric
1 teaspoon
Sugar
2 tablespoon
White wine vinegar
1 tablespoon
[Plant-based] butter
to taste
Salt and pepper
Verwarm de oven voor op 200 graden. Pers de knoflook of snijd fijn. Rasp de gember met een fijne rasp. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (s) en snijd fijn. Halveer de komkommer in de lengte. Verwijder met een theelepel de zaadlijsten en snijd de komkommer in dunne plakjes. Rasp de wortel met een grove rasp.
Tip: Let op: de rode peper is pittig! Houd je niet van pittig of eten er kinderen mee? Gebruik dan naar smaak minder rode peper of houd apart.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Fruit de knoflook, rode peper en gember 1 minuut. Voeg per persoon: 1/2 tl kurkuma, 3 el wittewijnazijn, 2 el water, 1/2 el suiker, peper en zout toe. Verwarm het geheel 2 - 3 minuten, of tot de suiker opgelost is. Schep de komkommer en wortel bij het mengsel. Haal van het vuur en laat 10 minuten afkoelen.
Tip: Wortel zit boordevol vitamine A - goed voor de groei, de gezondheid van je huid, haar en nagels en een goede werking van je ogen en afweersysteem. Het zit bijvoorbeeld ook in boerenkool, spinazie, broccoli en ei.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Plet voorzichtig met de palm van je hand de runderburger tot deze ongeveer even breed is als het broodje. Bestrooi met peper en zout. Bak de runderburger 4 - 6 minuten per kant, of tot deze gaar is. Bak het broodje 8 - 10 minuten in de oven.
Verhit een steelpan op middelhoog vuur. Verwarm de satésaus al roerend in de pan tot deze warm is. Laat de atjar uitlekken in een vergiet. Snijd het broodje open en besmeer beide helften met de satésaus. Leg de burger erop en garneer met 1/3 van de atjar. Verdeel de satéburgers over de borden en serveer met de overige atjar en kroepoek.
Tip: Tip 1: Heb je meer satésaus dan je nodig hebt voor op de burger? Gebruik de rest als dip bij de kroepoek! Tip 2: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Gebruik dan de helft van de satésaus of bewaar de helft van de kroepoek als snack voor later.