Orzo betekent gerst in het Italiaans, maar het is eigenlijk een pastasoort. Het heeft zijn naam aan de vorm te danken: een gerstkorrel.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
75 g
Orzo
(Contains Wheat May be present Lupin, Egg, Mustard, Soy)
100 g
Broccoli
½ piece
Onion
100 milliliters
Cooking cream
(Contains Milk)
50 g
Spinach
1 piece
Garlic
15 g
Herbed cheese cubes
(Contains Milk)
1 piece
Parmigiano Reggiano DOP
(Contains Milk)
10 g
Panko breadcrumbs
(Contains Wheat)
¼ piece
Lemon
1.5 tablespoon
[Plant-based] butter
1 tablespoon
Flour
½ tablespoon
Olive oil
150 milliliters
Low sodium vegetable stock
to taste
Salt and pepper
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloem van de broccoli in roosjes en de steel in blokjes. Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp. Pers de citroen uit boven een kleine kom. Rasp de parmigiano reggiano met een fijne rasp.
Verdeel de broccoli over een bakplaat met bakpapier en besprenkel met de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Bak de broccoli 10 - 12 minuten in de oven. Laat de oven daarna aan voor het bakken van de orzo. Bereid de bouillon.
Weetje: Broccoli wordt niet voor niets gezien als een supergroente. Het is rijk aan onder andere calcium, kalium, ijzer en vitamine B, C en E.
Verhit 1 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de bloem toe aan de hapjespan en bak al roerend 2 minuten (zie Tip). Voeg 1/3 van de bouillon toe en roer met een garde tot de bouillon is opgenomen en de saus is ingedikt. Herhaal deze handeling nog 2 keer met de overige bouillon. Roer de saus glad, breng aan de kook en laat koken tot het de consistentie van room heeft.
Tip: Bij het maken van de roux is het belangrijk dat je goed op de verhouding van bloem en roomboter let. Meet het eventueel zelf af met maatlepels (of een weegschaal): 1 el roomboter = 15 gram en 1 el bloem = 20 gram.
Scheur de spinazie, eventueel in delen, klein boven de hapjespan. Laat al roerend slinken. Voeg als laatste de kookroom, de kruidenkaasblokjes en peper en zout naar smaak toe (zie Tip). Haal van het vuur en voeg de orzo, broccoli en 1/2 el citroensap per persoon toe. Meng goed door. Giet alles in een ovenschaal.
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Vervang dan de helft van de room door een gelijke hoeveelheid melk of bouillon. De overige room is lekker in bijvoorbeeld soep.
Dek de orzo af met aluminiumfolie en bak 20 minuten in de voorverwarmde oven. Meng in een kom de parmigiano reggiano met de panko, peper en zout. Verdeel het panko-kaasmengsel over de orzo en bak, zonder folie, 5 - 7 minuten.
Schep de orzo uit in diepe borden. Garneer met de citroenrasp naar smaak.