Rumpsteak wordt beschouwd als één van de meest malse stukjes rundvlees. Het zit net achter de staart en wordt tevens gebruikt voor carpaccio.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Rumpsteak
100 gram
Brede rijstnoedels
½ zakje(s)
Vietnamese saus
(Bevat Soja, Tarwe)
½ stuk(s)
Paarse wortel
50 gram
Broccolini
¼ stuk(s)
Limoen
1 stuk(s)
Knoflookteen
10 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
5 ml
Sesamolie
(Bevat Sesamzaad)
10 gram
Gezouten pinda's
5 gram
Verse basilicum en munt
25 gram
Sojabonen
½ stuk(s)
Ui
2 tl
Suiker
2 el
Zonnebloemolie
2 el
Wittewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
Breng ruim water met zout aan de kook in een pan met deksel voor de noedels. Meng per persoon 1/2 zakje Vietnamese saus en 1/2 el zonnebloemolie in een kom. Leg de rumpsteak in de kom en laat marineren tot gebruik in stap 5. Schep af en toe om, zodat de smaken goed intrekken. Kook de noedels, afgedekt, 7 - 8 minuten. Giet af in een vergiet en spoel af met koud water. Het is niet erg als de noedels afkoelen.
Schil de paarse wortel. Schaaf met een dunschiller of kaasschaaf dunne linten van de paarse wortel. Meng in een kom per persoon 2 el wittewijnazijn met 1 tl suiker. Voeg de paarse wortel toe aan de kom, breng op smaak met zout en houd apart tot gebruik. Schep af en toe om zodat de smaken goed intrekken.
Tip: Wortel zit boordevol vitamine A - goed voor de groei, de gezondheid van je huid, haar en nagels en een goede werking van je ogen en afweersysteem. Vitamine A zit ook ook in boerenkool, spinazie, broccoli en ei.
Snijd de broccolini in gelijke stukken van 3 cm. Snipper de ui. Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Fruit de ui 2 minuten. Voeg de broccolini en 2 el water per persoon toe en stoof, afgedekt, 5 - 8 minuten op middelmatig vuur.
Snijd ondertussen de limoen in parten. Pers de knoflook of snijd fijn. Maak in een kleine kom een dressing van de sojasaus, de sesamolie, de knoflook en per persoon 1 tl suiker en het sap van 1 partje limoen. Voeg de noedels en de dressing toe aan de pan met de broccolini en houd het geheel op laag vuur warm tot serveren.
Verhit ondertussen 1 el zonnebloemolie per persoon in een koekenpan op hoog vuur. Wacht tot de koekenpan heet is en bak de rumpsteak met marinade in 2 – 4 minuten per kant bruin (pas op: dit kan spetteren!). De rumpsteak mag nog rosé zijn vanbinnen. Hak ondertussen de pinda's grof. Snijd de blaadjes basilicum en munt fijn.
Snijd de rumpsteak in fijne plakken, tegen de draad in. Verdeel de noedels met broccolini over diepe borden of kommen. Leg de sojabonen, zoetzure paarse wortel en plakjes rumpsteak op de noedels. Garneer met de pinda's, de verse kruiden en een partje limoen.
Tip: Een rumpsteak snijd je tegen de draad van het vlees in. Als je goed naar het vlees kijkt, zie dat er groeven in zitten. Leg de rumpsteak zo neer dat de groeven horizontaal lopen, en snijd dan verticaal in plakken. Zo verkort je de spiervezels van het vlees en wordt de structuur malser.