Paddenstoelen zijn een goede toevoeging aan je vegetarische maaltijd - ze bevatten vitamine B2, zijn eiwitrijk en zorgen voor een fijne bite.
Door beperkingen in de leveringen is de bosui in dit recept vervangen door rode ui en bieslook.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
170 gram
Basmatirijst
1 bos(sen)
Radijs
2 stuk(s)
Knoflookteen
2 cm
Verse gember
1 stuk(s)
Rode ui
350 gram
Gemengde gesneden paddenstoelen
40 ml
Sojasaus
(BevatGlutenbevattende granen, Soja)20 ml
Sesamolie
(BevatSesamzaad)5 gram
Verse bieslook
10 gram
Sesamzaad
(BevatSesamzaadKan bevattenNoten, Pinda's)2 el
Bloem
2 el
Bruine suiker
2 el
Wittewijnazijn
2 tl
Suiker
1 el
Zonnebloemolie
naar smaak
Peper en zout
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel en kook de basmatirijst, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen zonder deksel. Breng op smaak met peper en zout. Meng in een saladekom per persoon: 1 el wittewijnazijn en 1 tl suiker. Snijd de radijs in plakken en voeg toe aan de saladekom. Breng op smaak met peper en zout. Laat de smaken intrekken tot serveren, schep af en toe om.
Pers de knoflook of snijd fijn. Rasp de gember fijn. Snipper de rode ui. Meng in een kom de gesneden paddenstoelen met de bloem. Hak de bieslook fijn.
Verhit de zonnebloemolie in een wok of hapjespan op middelhoog vuur, voeg de paddenstoelen toe en bak 5 minuten. Voeg de knoflook, gember en de rode ui toe en bak nog 2 minuten. Voeg 1 el bruine suiker per persoon toe en schep om totdat de suiker gesmolten is. Blus af met de sojasaus, 2 el water per persoon en de helft van de sesamolie. Roer regelmatig door tot de saus indikt.
Meng de rijst met de overige sesamolie en de helft van het sesamzaad. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de rijst over diepe borden en verdeel de paddenstoelen erover. Garneer met de andere helft van de sesamzaadjes en de bieslook. Serveer met de zoetzure radijs.