Piri piri is een klein maar pittig pepertje - met als terechte bijnaam de Afrikaanse rode duivel.
Input flag : ^^ leuk!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
70 gram
Parelgerst
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Tomaat
125 gram
Rode cherrytomaten
⅓ stuk(s)
Komkommer
5 gram
Verse bladpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
100 gram
Kipgehakt met tuinkruiden
0.51 tl
Piri-pirikruiden
20 gram
Mesclun
15 gram
Geraspte Italiaanse kaas
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
½ el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
naar smaak
Extra vierge olijfolie
1 tl
Zwarte balsamicoazijn
Breng 225 ml water per persoon aan de kook in een pan met deksel en weeg 70 g parelgerst per persoon af (zie Tip). Los 1/4 groentebouillonblokje per persoon op in het kokende water en voeg de parelgerst toe. Kook afgedekt in 23 - 25 minuten gaar. Roer regelmatig goed over de bodem van de pan om aanbranden te voorkomen. Giet indien nodig af.
Tip: Je gebruikt niet alle parelgerst in dit recept. Ben je een grote eter? Kook dan alle parelgerst in 275 ml water per persoon.
Snipper ondertussen de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de tomaten in blokjes en halveer de cherrytomaten. Snijd de komkommer in blokjes. Snijd de blaadjes en de takjes van de bladpeterselie apart van elkaar fijn. Voeg de takjes toe aan de kokende parelgerst en bewaar de blaadjes apart.
Tip: Cherrytomaten zijn veel kleiner dan gewone tomaten, maar bevatten wel meer vitaminen en mineralen! Vooral kalium, vitamine A en C en foliumzuur.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een wok of hapjespan en fruit de ui en knoflook 2 minuten op middelmatig vuur. Voeg het kipgehakt toe en bak in 3 minuten los op middelhoog vuur. Voeg de cherrytomaten, de tomatenblokjes en 1/2 tl piri-pirikruiden per persoon toe (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout en bak nog 7 - 8 minuten.
Tip: Let op: de piri-pirikruiden zijn pittig! Voeg voorzichtig toe en proef tussendoor.
Voeg de mesclun en de komkommer toe aan een saladekom en meng met 1 tl zwarte balsamicoazijn per persoon. Voeg naar smaak extra vierge olijfolie, peper en zout toe.
Voeg de parelgerst en het grootste deel van de peterselie toe aan de wok of hapjespan, breng verder op smaak met peper en zout en verhit nog 1 - 2 minuten.
Verdeel de parelgerst over de borden en garneer met de geraspte Italiaanse kaas en de overige peterselie. Serveer met de salade.
Tip: Wist je dat parelgerst heel vezelrijk is en uit complexe koolhydraten bestaat? Samen met de ruim 350 gram groente in deze maaltijd zorgt dat voor een lang verzadigd gevoel en een gelijkmatig energieniveau.