Pittige parelgerst met kipgehakt piri-piri
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Pittige parelgerst met kipgehakt piri-piri

Pittige parelgerst met kipgehakt piri-piri

met tomaat, komkommer en verse peterselie

Piri piri is een klein maar pittig pepertje - met als terechte bijnaam de Afrikaanse rode duivel.

Input flag : ^^ leuk!

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd35 minuten
oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

70 gram

Parelgerst

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

1 stuk(s)

Tomaat

125 gram

Rode cherrytomaten

⅓ stuk(s)

Komkommer

5 gram

Verse bladpeterselie

(Kan bevatten Selderij)

100 gram

Kipgehakt met tuinkruiden

0.51 tl

Piri-pirikruiden

20 gram

Mesclun

15 gram

Geraspte Italiaanse kaas

Zelf toevoegen

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

½ el

Olijfolie

naar smaak

Peper en zout

naar smaak

Extra vierge olijfolie

1 tl

Zwarte balsamicoazijn

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)167 kcal
Energie (kJ)699 kJ
Vetten8.1 g
waarvan verzadigd1.1 g
Koolhydraten15.8 g
waarvan suikers12.8 g
Vezels5.7 g
Eiwitten4.2 g
Zout0.9 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Wok
Saladekom

Instructies

Parelgerst koken
1

Breng 225 ml water per persoon aan de kook in een pan met deksel en weeg 70 g parelgerst per persoon af (zie Tip). Los 1/4 groentebouillonblokje per persoon op in het kokende water en voeg de parelgerst toe. Kook afgedekt in 23 - 25 minuten gaar. Roer regelmatig goed over de bodem van de pan om aanbranden te voorkomen. Giet indien nodig af.

Tip: Je gebruikt niet alle parelgerst in dit recept. Ben je een grote eter? Kook dan alle parelgerst in 275 ml water per persoon.

Snijden
2

Snipper ondertussen de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de tomaten in blokjes en halveer de cherrytomaten. Snijd de komkommer in blokjes. Snijd de blaadjes en de takjes van de bladpeterselie apart van elkaar fijn. Voeg de takjes toe aan de kokende parelgerst en bewaar de blaadjes apart.

Tip: Cherrytomaten zijn veel kleiner dan gewone tomaten, maar bevatten wel meer vitaminen en mineralen! Vooral kalium, vitamine A en C en foliumzuur.

Kipgehakt en tomaat bakken
3

Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een wok of hapjespan en fruit de ui en knoflook 2 minuten op middelmatig vuur. Voeg het kipgehakt toe en bak in 3 minuten los op middelhoog vuur. Voeg de cherrytomaten, de tomatenblokjes en 1/2 tl piri-pirikruiden per persoon toe (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout en bak nog 7 - 8 minuten.

Tip: Let op: de piri-pirikruiden zijn pittig! Voeg voorzichtig toe en proef tussendoor.

Salade maken
4

Voeg de mesclun en de komkommer toe aan een saladekom en meng met 1 tl zwarte balsamicoazijn per persoon. Voeg naar smaak extra vierge olijfolie, peper en zout toe.

Parelgerst mengen
5

Voeg de parelgerst en het grootste deel van de peterselie toe aan de wok of hapjespan, breng verder op smaak met peper en zout en verhit nog 1 - 2 minuten.

Serveren
6

Verdeel de parelgerst over de borden en garneer met de geraspte Italiaanse kaas en de overige peterselie. Serveer met de salade.

Tip: Wist je dat parelgerst heel vezelrijk is en uit complexe koolhydraten bestaat? Samen met de ruim 350 gram groente in deze maaltijd zorgt dat voor een lang verzadigd gevoel en een gelijkmatig energieniveau.