Skip to main content
Miso-aubergine met spiegelei
Miso-aubergine met spiegelei

Miso-aubergine met spiegelei

Japans geïnspireerd, met sesamrijst, cashewnoten en komkommer

Sesamolie is geliefd om zijn rijke, nootachtige smaak en niet weg te denken uit de Aziatische keuken. Sesamolie wordt vaak gebruikt om gerechten af te maken, maar kan ook worden gebruikt als bakolie, vooral in recepten waarbij op lage temperatuur wordt gebakken.

Labels:
Veggie
Allergenen:
Sesamzaad
Gluten
Tarwe
Soja
Ei
Cashewnoten
Noten

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd40 minuten
oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Aubergine

½ stuk(s)

Knoflookteen

½ bosje(s)

Bosui

5 ml

Sesamolie

(Bevat: Sesamzaad)

75 gram

Jasmijnrijst

15 gram

Witte miso

(Bevat: Gluten, Tarwe, Soja)

¼ zakje(s)

Sesamzaad

(Bevat: Sesamzaad Kan bevatten: Walnoten, Hazelnoten, Noten, Macadamianoten, Cashewnoten, Paranoten, Pecannoten, Amandelnoten, Pinda's, Pistachenoten)

1 stuk(s)

Ei

(Bevat: Ei)

½ stuk(s)

Komkommer

20 gram

Geroosterde cashewnoten

(Bevat: Cashewnoten, Noten Kan bevatten: Walnoten, Hazelnoten, Noten, Macadamianoten, Paranoten, Pecannoten, Amandelnoten, Pistachenoten)

Zelf toevoegen

250 ml

Zoutarme groentebouillon

½ el

Honing [of plantaardig alternatief]

½ el

[Plantaardige] roomboter

1.25 el

Zonnebloemolie

1 tl

Suiker

naar smaak

Sambal

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden

Energie (kJ)3633 kJ
Energie (kcal)868 kcal
Vetten46.3 g
waarvan verzadigd10.6 g
Koolhydraten91.2 g
waarvan suikers22.7 g
Vezels6.5 g
Eiwitten25.2 g
Zout2.5 g
Potassium558.9 mg
Calcium51.3 mg
Iron2.4 mg

Benodigdheden

Kleine kom
Pan met deksel
Hapjespan
Ovenschaal
Aluminiumfolie

Instructies

Voorbereiden
1
  • Bereid de bouillon.
  • Pers de knoflook of snijd fijn.
  • Snijd de bosui in fijne ringen en bewaar het witte en het groene gedeelte apart van elkaar. 
  • Meng ondertussen in een kleine kom de miso (let op: zout! Gebruik naar smaak) met de honing en de suiker. Voeg eventueel sambal naar smaak toe.
Rijst koken
2
  • Verhit een klontje roomboter en de sesamolie in een pan op middelhoog vuur.
  • Bak de knoflook en het witte gedeelte van de bosui 2 - 3 minuten. Voeg de rijst en de bouillon toe.
  • Breng aan de kook en kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar.
  • Giet af indien nodig en bewaar afgedekt tot serveren.
Aubergine bakken
3
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de aubergine in de lengte doormidden. Kerf daarna in elke helft een ruitpatroon in het vruchtvlees, maar snijd niet te diep door. 
  • Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een hapjespan op middelhoog vuur.
  • Bak de aubergine 4 minuten met de snijkant naar boven. Draai om en bak nog 4 minuten, of tot goudbruin.
Aubergine roosteren
4
  • Voeg de misosaus toe aan de aubergine en bak 1 minuut, of tot de saus indikt.
  • Haal de aubergine goed door de saus en leg de auberginehelften op de schil in een ovenschaal.
  • Schenk de saus uit de hapjespan over de aubergine en bestrooi met de helft van het sesamzaad.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de aubergine 10 - 12 minuten in de oven.
Ei bakken
5
  • Verhit een klein scheutje zonnebloemolie in dezelfde hapjespan op middelmatig vuur. 
  • Bak het ei en breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd ondertussen de komkommer in plakjes.
  • Meng het overige sesamzaad door de rijst.
Serveren
6
  • Verdeel de rijst over de borden. Leg de aubergine en het spiegelei erop. 
  • Garneer met het groene gedeelte van de bosui en de cashewstukjes.
  • Verdeel de komkommerschijfjes ernaast.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders