Miso-aubergine uit de oven met spiegelei en rijst
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Miso-aubergine uit de oven met spiegelei en rijst

Miso-aubergine uit de oven met spiegelei en rijst

Japans geïnspireerd gerecht met zelfgemaakte misoglazuur

Nieuw in je box: Miso! Een Japanse smaakmaker met zowel een hartige als zoete smaak. Gebruik het voor bouillon, sauzen of dressing, of maak er bijvoorbeeld een speciale miso-mayonaise van.

Labels:
Veggie
Allergenen :
Sesamzaad
Soja
Tarwe

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd40 minuten
Bereidingstijd30 minuten
MoeilijkheidGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Aubergine

½ stuk(s)

Sjalot

3 stuk(s)

Knoflookteen

1.32 stuk(s)

Bosui

5 ml

Sesamolie

(Bevat Sesamzaad)

75 gram

Jasmijnrijst

15 gram

Witte miso

(Bevat Soja, Tarwe)

10 ml

Sojasaus

(Bevat Soja, Tarwe)

2.5 gram

Sesamzaad

4 stuk(s)

Ei

⅓ stuk(s)

Komkommer

20 gram

Cashewnoten

Zelf toevoegen

1 tl

Suiker

1.25 el

Zonnebloemolie

naar smaak

Peper en zout

2 tl

Honing

½ el

[Plantaardige] roomboter

0.1 stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)1065 kcal
Energie (kJ)4454 kJ
Vetten49 g
waarvan verzadigd11 g
Koolhydraten122 g
waarvan suikers23 g
Vezels4.9 g
Eiwitten30 g
Zout4 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Kleine kom
Hapjespan
Ovenschaal

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine in de lengte doormidden. Kerf daarna in elke helft een ruitpatroon in het vruchtvlees. Pas op: snijd niet te diep door. Snipper de sjalot. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de bosui in fijne ringen en bewaar het witte en groene gedeelte apart van elkaar.

Rijst koken
2

Verhit 1/2 el roomboter per persoon en de sesamolie in een pan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de sjalot en de knoflook toe en bak 2 – 3 minuten mee. Voeg de pandanrijst en 250 ml water per persoon toe. Verkruimel ¼ groentebouillonblokje per persoon boven de pan en breng aan de kook. Kook, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet indien nodig af en bewaar afgedekt tot serveren.

Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Kook dan alle rijst, maar gebruik 2/3 daarvan. De overige rijst kun je de volgende dag gemakkelijk gebruiken in een roerbak of soep.

Aubergine bakken
3

Verhit in een hapjespan 1 el zonnebloemolie per persoon op middelhoog vuur. Leg de aubergine helften op de schil in de pan. Bak 4 minuten, keer om en bak opnieuw 4 minuten tot de aubergine mooi goudbruin is gekleurd. Meng ondertussen in een kleine kom de miso, sojasaus met per persoon: 2 tl honing en 1 tl suiker.

Aubergine in de oven
4

Voeg de misomarinade toe aan de hapjespan met aubergine en bak 1 minuut, of totdat de saus indikt. Haal de aubergine goed door de saus en leg de aubergine helften op de schil in een ovenschaal. Schenk de marinade uit de pan over de aubergine en bestrooi met wat sesamzaad. Bak de aubergine 10 – 12 minuten in de oven.

Bakken en mengen
5

Verhit 1/4 el zonnebloemolie per persoon in de hapjespan van de aubergine op middelmatig vuur en bak 1 spiegelei per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Snijd ondertussen de komkommer in plakjes. Hak de cashewnoten grof. Meng het witte gedeelte van de bosui en eventueel het overige sesamzaad door de warme rijst.

Serveren
6

Verdeel de rijst over de borden en leg een helft van de aubergine ernaast. Leg het spiegelei op de rijst. Garneer de aubergine met het groene gedeelte van de bosui. Leg de plakjes komkommer aan de rand en bestrooi met de cashewstukjes.