Weet jij waar de naam van dit gerecht - Gratin Dauphinois - zijn naam aan te danken heeft? Het juiste antwoord vind je op de receptkaart!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
2 stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Laurierblad
¼ zakje(s)
Gedroogde tijm
10 snufje
Nootmuskaat
2 stuk(s)
Varkensworstjes met zeezout en zwarte peper
200 gram
Aardappelen
100 ml
Kookroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
125 gram
Champignons
20 gram
Mesclun
½ stuk(s)
Tomaat
½ stuk(s)
Ui
25 gram
Geraspte belegen kaas
½ el
[Plantaardige] roomboter
naar smaak
Peper en zout
½ el
Olijfolie
25 ml
[Plantaardige] melk
½ tl
Rodewijnazijn
1 tl
Extra vierge olijfolie
Verwarm de oven voor op 210 graden. Was of schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes van 1/2 - 1 cm dik. Pers de knoflook of snijd fijn. Voeg de slagroom en melk toe aan een pan met deksel. Voeg de knoflook, het laurierblad en de tijm toe. Rasp een snufje nootmuskaat per persoon eroverheen en breng aan de kook. Voeg de aardappelen toe aan de pan en kook, afgedekt, 8 - 10 minuten op laag vuur. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Vervang dan de helft van de room door een gelijke hoeveelheid melk of bouillon. De overige room is lekker in bijvoorbeeld soep.
Vet een ovenschaal in met een klontje roomboter. Verwijder het laurierblad zodra de aardappelen bijna klaar zijn en schenk het geheel over in de ovenschaal. Bestrooi de aardappelen met de geraspte belegen kaas en bak de gratin dauphinois 8 -10 minuten in de oven totdat de kaas goudbruin kleurt (zie Tip).
Tip: Prik met een vork in de aardappelen om te checken of ze gaar zijn.
Snipper de ui. Snijd de champignons in kwarten. Verhit ondertussen 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan met deksel en bak de varkensworsten in 2 - 3 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. Dek vervolgens de pan af en bak nog 8 - 10 minuten op middelmatig vuur. Keer regelmatig om en houd afgedekt warm tot serveren.
Tip: Champignons zijn rijk aan het mineraal fosfor, dat samen met calcium zorgt voor stevige botten en tanden. Fosfor zit voornamelijk in vlees, vis en zuivel maar ook in plantaardige producten zoals peulvruchten, volkoren granen en paddenstoelen.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een andere koekenpan en bak de champignons 5 - 8 minuten op middelhoog vuur of tot ze mooi gekleurd zijn. Schep af en toe om. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de tomaat in blokjes. Maak in een saladekom een dressing van de extra vierge olijfolie en rodewijnazijn. Breng de dressing op smaak met peper en zout. Schep de mesclun en tomaat erdoor.
Verdeel de gratin dauphinois en de worst over de borden (zie Tip). Giet het overgebleven bakvet over de worsten. Serveer de gebakken champignons en salade ernaast.
Tip: Wacht een paar minuten voordat je de gratin snijdt; de stukjes zullen beter bij elkaar blijven.