Zeebaars heeft een milde, licht zoete smaak die goed past bij de aardpeer. Deze niet zo alledaagse groente, ook wel bekend als topinamboer of jeruzalemartisjok, heeft namelijk ook een zoetige smaak, die door hem te bakken nog beter naar voren komt en nootachtig wordt. De romige citroensaus zorgt voor een perfecte balans.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
200 g
Krieltjes
200 g
Aardpeer
½ unit
Citroen
3 leaves
Verse citroenmelisse
1 unit
Ei
(Contains Egg)
100 g
Zeebaarsfilet met huid
(Contains Fish)
100 milliliters
Slagroom
(Contains Milk)
2.5 tablespoon
Olijfolie
1 tablespoon
Roomboter
(Contains Milk)
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de krieltjes, laat ze heel en in de schil en verdeel over een bakplaat met bakpapier. Breng op smaak met peper en zout en meng met 1 eetlepel olijfolie per persoon. Bak de krieltjes 40 – 45 minuten in de oven. Schep halverwege om.
Schil de aardperen met een dunschiller en snijd in dunne plakjes van ongeveer ½ cm. Pers de citroen uit. Pluk de blaadjes van de citroenmelisse en snijd in reepjes.
Verhit 1 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de aardpeerplakjes 10 – 12 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Breng op smaak met peper en zout. Je gebruikt veel olie zodat de aardpeer echt krokant wordt. Vind je dit te vet? Dep ze dan na het bakken droog met wat keukenpapier.
Verwarm ondertussen in een steelpan op middelmatig vuur de slagroom en ½ el citroensap per persoon ongeveer 4 minuten . De saus mag niet koken! Splits ondertussen de eieren en bewaar alleen de eidooiers. Schenk een klein deel van de saus in een kom en klop de eidooiers er doorheen met een garde. Schenk al roerend de eidooiers met de saus terug in de steelpan, voeg de roomboter toe en verwarm al roerend tot de boter is gesmolten. Breng op smaak met peper en zout.
Dep ondertussen de zeebaarsfilet droog met keukenpapier en wrijf in met peper en zout. Verhit de overige olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de vis 2 – 3 minuten op het vel. Verlaag het vuur en bak nog 2 – 3 minuten op de andere zijde.
Verdeel de krieltjes over de borden en leg de zeebaarsfilet op de krieltjes. Schep de saus er in een streep naast en verdeel de aardpeerplakjes over de saus. Garneer de aardpeer met de citroenmelisse.