
Gebakken zalm in dilleroomsaus
met sperziebonen, wortel en aardappelpuree
Zalm behoort tot de vette vissoorten - deze zijn hoog in goede vetzuren en beschermen daardoor tegen hart- en vaatziekten.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
Ingredienten
½ stuk(s)
Knoflookteen
100 gram
Sperziebonen
1 stuk(s)
Wortel
5 gram
Verse dille
(Kan bevatten Selderij)
1 stuk(s)
Zalmfilet
(Bevat Vis)
75 ml
Kookroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
250 gram
Aardappelen
Zelf toevoegen
1 el
Olijfolie
1 tl
Mosterd
½ el
[Plantaardige] roomboter
½ el
Bloem
50 ml
Water voor saus
¼ stuk(s)
[Zoutarm] groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
Benodigdheden
Instructies

Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen in 12 - 15 minuten gaar. Bewaar wat van het kookvocht, giet daarna af en houd afgedekt warm. Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze. Snijd de wortel in dunne halve plakken.

Schenk een bodempje water in een wok of hapjespan met deksel. Voeg een snufje zout en de wortel en sperziebonen toe. Breng afgedekt aan de kook en laat 4 - 6 minuten zachtjes koken. Giet eventueel af. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in dezelfde pan. Fruit de helft van de knoflook 1 minuut. Voeg de sperziebonen en wortel toe en roerbak 4 - 5 minuten mee. Haal uit de pan en bewaar apart, bewaar de pan voor stap 5. Breng op smaak met peper en zout. Snijd ondertussen de dille fijn.

Dep de zalmfilet droog met keukenpapier en wrijf in met peper en zout. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de zalmfilet 2 - 3 minuten op de huid. Verlaag het vuur en bak de zalm nog 2 minuten op de andere kant. Breng op smaak met peper en zout. Haal uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.

Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree en voeg wat kookvocht en 1 tl mosterd per persoon toe om het smeuïg te maken. Breng de puree op smaak met peper en zout.

Verhit in dezelfde pan van de groenten de roomboter en fruit de overige knoflook met de bloem 1 minuut. Blus de pan af met de kookroom en de aangegeven hoeveelheid water voor saus. Verkuimel het bouillonblokje boven de pan en voeg de dille toe. Kook het geheel nog 3 minuten.

Verdeel de aardappelen, de groenten en de zalm over de borden. Serveer een beetje dilleroomsaus over de zalm en de overige saus in een schaaltje ernaast.
Weetje: Sperziebonen zijn rijk aan kalium, wat bijdraagt aan het behoud van een gezonde bloeddruk. Daarnaast zijn sperziebonen rijk aan ijzer en foliumzuur, wat zorgt voor een energiek gevoel.