De Fransen gebruiken het woord 'gratin' niet alleen voor een krokant korstje uit de oven, maar ook om de Parijse elite te omschrijven.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
50 ml
Biologische halfvolle melk
(Bevat Melk (inclusief lactose))
100 ml
Kookroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
½ stuk(s)
Knoflookteen
2.5 gram
Verse tijm
(Kan bevatten Selderij)
1 snufje
Nootmuskaat
200 gram
Half kruimige aardappelen
1 stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Blinde vink
200 gram
Broccoli
25 gram
Geraspte emmentaler
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 stuk(s)
Laurierblad
125 ml
Runderbouillon
½ el
Roomboter
(Bevat Melk (inclusief lactose))
½ tl
Bloem
1 tl
Mosterd
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon. Meng in een steelpan de melk en de kookroom met peper en zout en breng aan de kook. Kneus 1 knoflookteen per persoon (zie Tip). Voeg de knoflookteen en de helft van de tijm toe aan de steelpan. Rasp 1 mespuntje nootmuskaat per persoon boven de steelpan.
Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel. Schil ondertussen de aardappelen en snijd in plakjes van 1/2 cm. Voeg de aardappelen toe aan de pan met deksel en kook de aardappelen 8 - 10 minuten. Snijd ondertussen de bloem van de broccoli in kleine roosjes en de steel in kleine blokjes. Kook de broccoli de laatste 2 minuten mee met de aardappelen. Giet beide af.
Snijd de ui in halve ringen. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel. Bak de blinde vink met de ui op middelhoog vuur in 6 - 8 minuten rondom bruin.
Verdeel de aardappelschijfjes en broccoli over de bodem van een ovenschaal en bestrooi met peper en zout. Haal de takjes tijm en knoflookteen uit de roomsaus. Schenk de roomsaus over de ovenschaal en garneer met de geraspte emmentaler. Bak 15 - 20 minuten in de oven.
Verlaag het vuur van de koekenpan met de blinde vink. Voeg per persoon: 1/2 tl bloem en 1 tl mosterd toe en blus af met de bouillon. Leg de laurierblaadjes en de overige takjes tijm in de koekenpan. Laat de blinde vink en de uien 15 - 20 minuten zachtjes koken met het deksel schuin op de pan. Keer de blinde vink halverwege om. Haal de laatste 5 minuten het deksel van de pan en laat de jus tot gewenste dikte inkoken.
Verdeel de gratin over de borden. Haal de takjes tijm en de laurierblaadjes uit de jus. Leg op elk bord een blinde vink en schenk de uienjus erover.