Skip to main content
Witte worst met aardappelgratin

Witte worst met aardappelgratin

met krokant gebakken spruitjes met knoflook

3.8
(71)

In dit gerecht kook je de spruitjes eerst voor waarna je ze in knoflook bakt, hierdoor krijgen ze een lekkere nootachtige smaak!

Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd45 minuten
oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld
Hoeveelheden

200 gram

Aardappelen

50 ml

Slagroom

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

15 gram

Geraspte oude Goudse kaas

200 gram

Spruiten

1 stuk(s)

Knoflookteen

1 stuk(s)

Witte worst

Zelf toevoegen

½ el

Olijfolie

1 el

[Plantaardige] roomboter

naar smaak

Peper en zout

½ el

Bloem

25 ml

[Plantaardige] melk

Energie (kJ)3657 kJ
Energie (kcal)874 kcal
Vetten57 g
waarvan verzadigd25 g
Koolhydraten64 g
waarvan suikers11 g
Vezels12.1 g
Eiwitten25 g
Zout2 g
Pan met deksel
Garde
Steelpan
Ovenschaal
Koekenpan
Koekenpan met deksel

Instructies

Aardappelen snijden
1

Verhit de oven op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen en snijd in schijfjes van 1 cm. Voeg de aardappelen toe aan de pan met deksel en kook in 6 - 8 minuten halfgaar. Giet daarna af en spoel met koud water.

Saus maken
2

Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan op middelmatig vuur. Voeg zodra de roomboter gesmolten is de bloem toe en roer totdat er een deegbal ontstaat. Voeg al roerend beetje bij beetje de melk en de slagroom toe. Klop met een garde totdat klontjes verdwenen zijn en meng de geraspte oude kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

Gratin maken
3

Verdeel de aardappelschijfjes dakpansgewijs over de bodem van een ovenschaal en schenk de saus erover. Bak de aardappelgratin 18 - 22 minuten in de oven.

Spruiten koken
4

Breng ondertussen ruim water aan de kook in dezelfde pan die voor je de aardappelen hebt gebruikt. Kook de spruiten in 6 - 8 minuten beetgaar. Haal de spruitjes uit de pan, maar laat het kookwater in de pan. Spoel de spruiten af met koud water en halveer ze.

Tip: Spruitjes zijn rijk aan calcium voor sterkte botten en tanden, ijzer voor je energieniveau, vitamine E voor een sterk immuunsysteem en vezels voor gezonde darmen

Bakken
5

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel en bak de witte worst in 3 - 4 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. Dek vervolgens de pan af en bak 10 - 12 minuten op middelmatig vuur. Keer regelmatig om. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de knoflook 1 minuut. Voeg de spruiten toe en roerbak nog 5 - 8 minuten.

Serveren
6

Serveer de aardappelgratin met de knoflookspruiten en de witte worst.

Tip: Let jij op je calorie-inname? Serveer dan de helft van de aardappelgratin per persoon en bewaar de overige gratin voor lunch of het diner de volgende dag.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders