Vietnamese stijl gehakt met rijst
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Vietnamese stijl gehakt met rijst

Vietnamese stijl gehakt met rijst

met frisse salade en Nước-chấmdressing

Wist je dat komkommers de temperatuur van het bloed en het lichaam kunnen verlagen? Daar komt ook de Engelse uitspraak 'cool as a cucumber' vandaan!

Allergenen :
Vis

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd25 minuten
oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

75 gram

Witte langgraanrijst

100 gram

Varkensboerengehakt

(Kan bevatten Soja, Tarwe, Eieren, Mosterd, Selderij)

1 stuk(s)

Knoflookteen

5 gram

Munt, koriander en Thais basilicum

¼ stuk(s)

Limoen

10 ml

Vissaus

(Bevat Vis)

½ stuk(s)

[Mini-]komkommer

½ stuk(s)

Ui

¼ stuk(s)

Rode peper

5 gram

Gemberpuree

20 gram

Veldsla

½ bosje(s)

Radijs

Zelf toevoegen

1 el

Suiker

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

180 ml

Kokend water

1 el

Zonnebloemolie

1 el

Wittewijnazijn

30 ml

Water voor saus

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3025 kJ
Energie (kcal)723 kcal
Vetten31.7 g
waarvan verzadigd7.8 g
Koolhydraten81.1 g
waarvan suikers15.6 g
Vezels4.2 g
Eiwitten26.5 g
Zout4.1 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Saladekom
Kleine kom
Hapjespan

Instructies

Voorbereiden
1
  • Breng 180 ml water per persoon aan de kook in een waterkoker. Pers de knoflook of snijd fijn.
  • Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de gemberpuree en de helft van de knoflook toe en bak 1 - 2 minuten.
  • Voeg de rijst en het water uit de waterkoker toe. Verkruimel 1/4 groentebouillonblokje per persoon boven de pan en breng aan de kook. Zet dan het vuur lager en kook de rijst, afgedekt, 12 - 15 minuten. 
  • Haal de pan van het vuur en laat afgedekt staan tot serveren.
Salade maken
2
  • Snijd de ui in dunne halve ringen (zie Tip). Snijd de komkommer in dunne halve maantjes. Verwijder het radijsblad en snijd de radijs in dunne plakken.
  • Voeg aan een saladekom de ui, komkommer, radijs en veldsla toe en meng door elkaar.
  • Meng in een kleine kom de overige knoflook met per persoon: 1 el suiker, 1 el wittewijnazijn, 1 1/2 tl vissaus (let op: zout! Voeg geleidelijk toe en proef goed tussendoor) en 30 ml water. 

Tip: In de deze stap voeg je rauwe ui toe aan de salade. Houd je hier niet van? Bak de ui dan in de volgende stap mee met het gehakt.

Gehakt bakken
3
  • Verhit de overige zonnebloemolie in een hapjespan op hoog vuur. Voeg het gehakt toe en bak in 3 minuten los.
  • Verwijder ondertussen de zaadlijsten van de rode peper (let op: pittig! Gebruik naar smaak) en snijd de rode peper fijn.
  • Hak de munt, de koriander en het Thaise basilicum fijn. Rasp de schil van de limoen.
  • Haal de pan van het vuur. Voeg de verse kruiden en de rode peper toe en meng door. Snijd de limoen in partjes en knijp 1 limoenpartje per persoon uit boven de pan. Voeg limoenrasp, peper en zout naar smaak toe.
Serveren
4
  • Verdeel het gehakt, de rijst en de salade over de borden.
  • Serveer met de dressing en de eventuele overige limoenpartjes.

Weetje: Komkommers bestaan voor een groot deel uit water, maar bevatten ook vitaminen en mineralen. Ze hydrateren, bevatten weinig calorieën en zorgen tegelijkertijd voor essentiële voedingsstoffen. Win-win-win dus!