Varkensoester met zelfgemaakte jus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Varkensoester met zelfgemaakte jus

Varkensoester met zelfgemaakte jus

met peultjes en wortelpuree

De varkensoester is een stuk vlees uit de bil van het varken. Het vlees is vrij mager en heerlijk mals. Zeer geschikt dus voor een gebalanceerde maaltijd! Onze caloriebewuste recepten bevatten meer dan 270 g groenten en minder dan 700 calorieën.

Labels:
Caloriebewust
Familie
Extra groente

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd35 minuten
oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Sjalot

1 stuk(s)

Knoflookteen

150 gram

Aardappelen

1 stuk(s)

Wortel

1 stuk(s)

Varkensoester

100 gram

Peultjes

Zelf toevoegen

½ tl

Mosterd

naar smaak

Peper en zout

2 el

[Plantaardige] roomboter

1 tl

Zwarte balsamicoazijn

125 ml

Zoutarme runderbouillon

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)636 kcal
Energie (kJ)2662 kJ
Vetten29 g
waarvan verzadigd17 g
Koolhydraten52 g
waarvan suikers14 g
Vezels12.3 g
Eiwitten36 g
Zout2 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Ovenschaal
Koekenpan
Garde
Aardappelstamper
Steelpan

Instructies

Voorbereiden
1

Haal de varkensoester uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel. Snipper de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken. Snijd de wortel in blokjes van 2 cm.

Tip: Het best kun je de varkensoester al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast halen. Dan is hij ook vanbinnen op temperatuur wanneer je hem bakt en krijg je een malser resultaat.

Wortel zit boordevol vitamine A - goed voor de groei, de gezondheid van je huid, haar en nagels en een goede werking van je ogen en afweersysteem. Het zit bijvoorbeeld ook in boerenkool, spinazie, broccoli en ei.

Koken
2

Kook de wortels, afgedekt, 20 minuten in de pan met deksel. Voeg na 5 minuten de aardappelen toe en breng op smaak met peper en zout. Zorg dat de wortels en aardappelen ruim onder water staan. Giet af zodra beide gaar zijn, bewaar een beetje kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.

Varkensoester bakken
3

Verhit 1 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelmatig vuur en fruit de sjalot en knoflook 3 – 4 minuten. Wrijf de varkensoester in met peper en zout. Haal de helft van de sjalot en knoflook uit de koekenpan en bewaar apart. Voeg de varkensoester toe aan de koekenpan en bak in 3 – 4 minuten rondom bruin. Haal de varkensoester daarna uit de pan, leg in een ovenschaal en bak 7 – 9 minuten in de oven. Haal vervolgens uit de oven en snijd in plakken.

Tip: Varkensoester is een relatief mager stukje varkensvlees en zit vol vitamine B1, B6 en B12 - zeer geschikt voor een gebalanceerde maaltijd dus!

Vleesjus maken
4

Zet het vuur van de koekenpan hoog en blus de achtergebleven sjalot en knoflook af met de bouillon en 1 tl zwarte balsamicoazijn per persoon. Breng de jus op smaak met peper en 1/2 tl mosterd per persoon. Laat in 4 – 6 minuten tot de helft inkoken. Voeg vlak voor serveren nog 1 el koude roomboter per persoon toe. Roer goed door met een garde.

Peultjes koken
5

Breng in een steelpan ruim water aan de kook voor de peultjes en kook de peultjes in 4 – 6 minuten gaar. Giet af en spoel af onder koud water. Voeg de overige sjalot en knoflook toe aan de pan met wortels en aardappelen. Stamp tot een fijne puree met een aardappelstamper. Voeg eventueel een beetje kookvocht toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout.

Tip: Sommige peultjes hebben draadjes. Haal je die er liever eerst af? Verwijder dan voorzichtig de uiteinden van de peultjes met een mes en trek de draadjes mee.

Serveren
6

Verdeel de wortelpuree over de borden en leg de varkensoester ernaast. Schep de peultjes erop en serveer met de vleesjus.