topBanner
Rookworst met aardappelgratin

Rookworst met aardappelgratin

Met krokant gebakken spruitjes en knoflook

Lees meer

In dit gerecht bak je de spruitjes in knoflook. Door het bakken krijgen de spruitjes een lekkere, nootachtige smaak. Gooi het water waarin je de spruiten voorkookt niet weg, want hierin kun je de rookworst verwarmen. Dat scheelt weer afwas!

Labels:Eten binnen 3 dagen
Allergenen :Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd45 minuten
MoeilijkheidsgraadGemiddeld
Ingredienten
Hoeveelheden
1
2
3
4
5
6
Ingredientenarrow down iconarrow down icon
Hoeveelheden
1
2
3
4
5
6

400 gram

Vastkokende aardappelen

100 ml

Slagroom

(BevatMelk (inclusief lactose))

25 gram

Geraspte oude kaas

(BevatMelk (inclusief lactose))

300 gram

Spruiten

1 stuk(s)

Knoflookteen

2 stuk(s)

Varkensrookworst

1.5 el

Roomboter

(BevatMelk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

1 el

Bloem

50 ml

Melk

(BevatMelk (inclusief lactose))

1 el

Olijfolie

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden
Voedingswaardenarrow down iconarrow down icon
per gerecht
per 100g
Energie (kJ)4029 kJ
Energie (kcal)963 kcal
Vetten72.0 g
waarvan verzadigd32.7 g
Koolhydraten56 g
waarvan suikers6.0 g
Vezels10 g
Eiwitten26 g
Zout2.5 g
Benodigdheden
Benodigdhedenarrow down iconarrow down icon
Snijplank
Fruitmesje
Oven
Pan met deksel
Garde
Steelpan
Ovenschaal
Koekenpan
Instructiesarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen en snijd in schijfjes van 1 cm dik. Voeg de aardappelen toe aan de pan met deksel en kook in 6 – 8 minuten halfgaar. Giet af en spoel in een vergiet met koud water.

2

Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan op middelmatig vuur. Voeg, zodra de boter gesmolten is, de bloem toe en roer totdat er een deegbal ontstaat. Voeg al roerend de melk en de slagroom beetje bij beetje toe. Klop met een garde totdat eventuele klontjes verdwenen zijn en meng de geraspte oude kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

3

Vet een (kleine) ovenschaal in met de overige roomboter. Verdeel de aardappelschijfjes dakpansgewijs over de bodem en schenk de saus erover. Bak de aardappelgratin 18 – 22 minuten in de oven.

4

Breng ondertussen ruim water aan de kook in dezelfde pan die je voor de aardappelen hebt gebruikt. Kook de spruiten in 6 – 8 minuten beetgaar. Haal de spruitjes uit de pan, maar laat het kookwater in de pan. Spoel de spruiten in een vergiet af met koud water en halveer ze.

5

Snijd ondertussen de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de knoflook 1 minuut. Voeg de spruiten toe en roerbak nog 5 – 8 minuten mee. Leg ondertussen de rookworst in het kookwater van de spruiten en kook in 4 – 6 minuten gaar.

6

Serveer de aardappelgratin met de knoflookspruiten en de rookworst.