Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
250 gram
Aardappelen
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Wortel
65 gram
Champignons
100 gram
Kipfiletblokjes
75 gram
Kookroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
45 gram
Geraspte Goudse kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
â…“ zakje(s)
Gedroogde tijm
½ el
Olijfolie
¼ stuk(s)
Zoutarm kippenbouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
¾ el
Bloem
½ el
[Plantaardige] roomboter
Verwarm de oven voor op 220 graden. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel. Schil of was de aardappel grondig en snijd ze in dunne plakjes van maximaal 1/2 cm dik. Was of schil de wortel en snijd ook in plakjes van 1/2 cm. Voeg als het water kookt de aardappelen en wortel toe in de pan en kook, 10 - 12 minuten, tot ze net gaar zijn. Giet voorzichtig af en zet opzij.
Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de ui in dunne halve maantjes. Snijd de champignons in dunne plakjes.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de kip toe en breng op smaak met peper en zout. Bak 6 - 7 minuten rondom bruin. Zet het vuur uit en laat de kip in de pan.
Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een tweede koekenpan. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 2 - 3 minuten. Voeg de champignons toe en bak 5 - 6 minuten.
Tip: Champignons zijn rijk aan het mineraal fosfor dat samen met calcium zorgt voor stevige botten en tanden. Fosfor zit voornamelijk in vlees, vis en zuivel, maar ook in plantaardige producten zoals peulvruchten, volkoren granen en paddenstoelen.
Voeg de bloem aan de pan met groenten toe en bak 1 minuut mee. Voeg de kookroom toe en schep goed om met een spatel. Voeg per persoon: 1/4 bouillonblokje, 1 tl tijm en 25 ml water toe. Breng aan de kook en laat al roerend 2 - 3 minuten inkoken. Voeg de kip toe aan de pan met saus en breng het geheel goed op smaak met peper en zout.
Tip: Als je de roomboter en bloem op deze manier mengt, maak je een roux. Bij een roux is het belangrijk dat de hoeveelheden kloppen: 1 el roomboter = 15 gram en 1 el bloem = 20 gram.
Bedek de bodem van een ovenschaal met een laag aardappel- en wortelschijfjes. Verdeel de saus met groenten en kip erover en leg vervolgens nog een laag met aardappel- en wortelschijfjes. Bak 10 - 12 minuten in de voorverwarmde oven. Strooi in de laatste 5 minuten de kaas over de ovenschotel en bak mee, tot goudbruin. Verdeel over de borden.