Skip to main content
Prei met ham en kaassaus uit de oven
Prei met ham en kaassaus uit de oven

Prei met ham en kaassaus uit de oven

met aardappelpuree en veldsla

3.9
(57)
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd45 minuten
oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Prei

200 gram

Aardappelen

¼ stuk(s)

Citroen

10 snufje

Nootmuskaat

165 ml

Biologische halfvolle melk

50 gram

Geraspte oude Goudse kaas

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

gram

Geraspte oude kaas

2 plak(ken)

Achterham

5 gram

Panko paneermeel

20 gram

Veldsla

Zelf toevoegen

naar smaak

Peper en zout

½ tl

Wittewijnazijn

½ el

Extra vierge olijfolie

150 ml

Zoutarme groentebouillon

½ el

Bloem

1.5 tl

Mosterd

1.5 el

[Plantaardige] roomboter

Voedingswaarden

Energie (kJ)2898 kJ
Energie (kcal)693 kcal
Vetten42.9 g
waarvan verzadigd24.9 g
Koolhydraten51.6 g
waarvan suikers8.3 g
Vezels15.3 g
Eiwitten21.4 g
Zout2.2 g
Potassium930 mg
Calcium14 mg
Iron1 mg

Benodigdheden

Hapjespan met deksel
Keukenpapier
Rasp
Pan met deksel
Garde
Steelpan
Ovenschaal
Aardappelstamper
Saladekom

Instructies

Prei bereiden
1

Verwarm de oven op 200 graden. Bereid de bouillon. Snijd het groen van de prei af en snijd het witte deel van de prei in de breedte in twee delen (zie TIP). Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de preistronken in 2 – 3 minuten rondom bruin en blus af met de bouillon. Kook de prei, afgedekt, 10 – 12 minuten. Giet af, bewaar een beetje kookvocht en laat uitlekken op een vel keukenpapier.

Tip: Zorg dat de prei niet te vochtig meer is, anders wordt de kaassaus te vloeibaar.

Aardappelen koken
2

Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in parten. Kook de aardappelen, afgedekt, 12 – 15 minuten. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen. Pers de citroen uit. Rasp wat van de nootmuskaat met een fijne rasp.

Kaassaus maken
3

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan op gemiddeld vuur. Voeg 1/2 el bloem per persoon toe en laat het al roerend met een garde opdrogen (zie TIP). Voeg, zodra de bloem begint te geuren, 1/4 van de melk toe. Roer met een garde tot de melk is opgenomen. Herhaal deze handeling nog 3 keer met de overige melk. Roer de saus glad en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Tip: Als je de boter en bloem op deze manier mengt, maak je een roux. Bij een roux is het belangrijk dat de hoeveelheden kloppen: 1 el boter = 15 gram en 1 el bloem = 20 gram.

Preirolletjes maken
4

Haal de steelpan van het vuur en roer er 2/3 van de kaas en 1/2 el citroensap per persoon door. Omwikkel de uitgelekte prei met de plakjes ham en leg de preirolletjes naast elkaar in een ovenschaal. Giet dan de kaassaus over de preirolletjes. Strooi de panko en de overige kaas over de ovenschotel en plaats het gerecht 15 – 20 minuten in de oven (zie TIP), of tot de bovenkant een goudbruin korstje krijgt.

Tip: Heb je een grillstand op je oven? Zet de ovenschaal dan 10 minuutjes onder de grill.

Puree maken
5

Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een puree. Voeg 1/2 el roomboter per persoon en het kookvocht van de prei toe om het smeuïg te maken. Voeg vervolgens 1 tl mosterd per persoon toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Serveren
6

Meng in een saladekom per persoon 1/2 el extra vierge olijfolie, 1/2 tl mosterd, 1/2 tl wittewijnazijn, peper en zout. Meng de veldsla erdoor. Serveer de preirolletjes met de puree en de veldsla.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders